persveilig seminar

— woensdag 16 juni 2021, 09:32 | 0 reacties, praat mee

‘Moordteam Khashoggi haalde gif tijdens tussenstop in Caïro’

AFP

Uit een omvangrijke reconstructie door onderzoeksjournalist Michael Isikoff blijkt dat het Saudische team dat journalist Jamal Khashoggi vermoordde, op weg naar Istanbul een tussenstop heeft gemaakt in Caïro. Daar zouden volgens Isikoff gif zijn opgehaald waarmee Khashoggi werd gedood. Laatste wijziging: 16 juni 2021, 09:35

Het werpt vragen op welke rol Egypte en diens leider Al-Sisi heeft gespeeld in de zaak, stelt Isikoff. Hij erkent dat onduidelijk is wat het middel precies was en wie het heeft overhandigd.

Volgens Isikoff is het duidelijk dat het originele plan altijd was om Khashoggi te vermoorden en dat de Saudische lezing over een losgeslagen team dat zijn opdracht te buiten ging (Khashoggi naar Saudi-Arabië ontvoeren) niet klopt.

“Het team dat de aanslag moest plegen, uitgestuurd op last van kroonprins Mohammed bin Salman, had altijd de opdracht de journalist te doden, nog voor het vliegtuig Riyadh verliet en ruim voor Khashoggi die dag het consulaat in Istanbul binnenwandelde”, aldus Isikoff.

De journalist werd kort na binnenkomst geïnjecteerd, gedood en daarna in stukken gezaagd. Zijn lichaam is nooit gevonden. Zijn kinderen hebben als schikking een maandelijkse toelage en vastgoed van de overheid geaccepteerd.

Volgens anti-terrorisme-adviseur Richard Clark vloeit er veel Saudisch geld naar het overeind houden van het regime van Al-Sisi. Een verzoek om medewerking zal volgens Clark a no-brainer zijn geweest.

Egypte heeft niet gereageerd op vragen van Isikoff.

Saudi-Arabië voerde een eigen onderzoek uit naar de moord. Het veroordeelde enkele leden van het team ter dood, later omgezet in decennia gevangenisstraf. Isikoff wijst erop dat er van hen niets meer is vernomen, maar dat afzonderlijke bronnen in Saudi-Arabië hem vertelden dat ze in vrijheid leven. De arts die Khashoggi injecteerde zou recent gespot zijn in een sportschool. Meer bij Yahoo News

Bekijk meer van

Saudi-Arabië Jamal Khashoggi

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.