— zondag 19 november 2023, 07:10 | 0 reacties, praat mee

Moordenaar van journaliste Anna Politkovskaja krijgt Russische onderscheiding

Anna Politkovskaja in een boekenwinkel in Helsinki in 2005. - © Ville Myllynen

Een man die eerder gratie is verleend na te zijn veroordeeld voor de geruchtmakende moord op journaliste Anna Politkovskaja heeft een onderscheiding gekregen voor getoonde dapperheid tijdens de strijd in Oekraïne. Dat melden Russische media zaterdag. Laatste wijziging: 19 november 2023, 07:14

Sergej Chadzjikoerbanov werd in 2014 veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor zijn rol bij de moord op onderzoeksjournaliste Politkovskaja, die in 2006 werd doodgeschoten in Moskou. De journaliste had kritisch bericht over de Russische president Vladimir Poetin en over oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Tsjetsjenië. Vier andere verdachten kregen ook gevangenisstraffen opgelegd.

Een paar dagen geleden werd al bekend dat Chadzjikoerbanov gratie heeft gekregen en is vrijgelaten en sinds 2022 meevecht in Oekraïne. Dat heeft hij het blijkbaar zo goed gedaan dat hij een militaire onderscheiding heeft ontvangen, meldt de Russische Telegram-nieuwszender Baza op basis van een bekende van Chadzjikoerbanov.

De kinderen van Politkovskaja hebben eerder al schande gesproken van de vrijlating en noemden het “onrechtvaardig en willekeurig” dat de man nu vrijuit gaat. In Rusland hebben vele gevangenen zich bij de autoriteiten gemeld om in ruil voor vrijlating te vechten in Oekraïne.

Bekijk meer van

Anna Politkovskaja

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.