— vrijdag 20 februari 2009, 08:45

Teleurstelling rond proces Politkovskaja

Mensenrechten- en persorganisaties hebben teleurgesteld gereageerd op de implosie van de rechtszaak rond de moord op onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja. Een Moskouse rechtbank sprak gisteren drie verdachten vrij wegens gebrek aan bewijs. De organisaties erkennen de magere bewijsvoering maar noemen de vrijspraak geen bewijs van onschuld. Amnesty International stelt in een reactie dat "het onderzoek in de zaak zwak is geweest, terwijl de verdediging sterk heeft geopereerd". Amnesty hekelt de straffeloosheid rond de moord uit 2006, toen Politkovskaja bij haar appartement werd doodgeschoten. "De vrijspraak pleit de autoriteiten niet vrij om de moordernaars en opdrachtgevers te laten lopen", aldus Amnesty. Ook persorganisaties RSF en CPJ erkennen de magere bewijslast en rommelige rechtszaak. "De uitspraak is het resultaat van een onvolledig onderzoek dat te vroeg voor de rechter is gebracht", aldus Reporters sans Frontières. Het Newyorkse Comité ter Bescherming van Journalisten dringt aan op een nieuwe rechtszaak waar pers en publiek ditmaal wél aanwezig mag zijn.

Bekijk meer van

Rusland Anna Politkovskaja

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.