— maandag 25 oktober 2021, 10:43 | 0 reacties, praat mee

Mogelijke staatsgreep in Soedan: premier opgepakt, inval bij staatsomroep en internet verstoord

Onrust in Khartoum - © AFP

Uit Soedan komen berichten dat er een militaire staatsgreep aan de gang is. Premier Abdallah Hamdok en enkele hoge functionarissen zouden zijn opgepakt. De BBC meldt ook dat werknemers van de staatsomroep worden vastgehouden. Daarnaast is telefoon- en internetverkeer in het land verstoord.

Een verklaring van het ministerie van Informatie op Facebook meldt dat de aanhoudingen werden uitgevoerd door “gezamenlijke strijdkrachten” en dat de gearresteerden werden vastgehouden op “een niet-geïdentificeerde locatie”. Ook zouden soldaten het hoofdkwartier van de staatsomroep in Omdurman bestormd hebben en daar personeel vasthouden.

Getuigen hebben gezegd dat het internet in de hoofdstad van het Noord-Afrikaanse land, Khartoum, niet werkt, terwijl op sociale media beelden zijn verschenen van boze menigten die banden op straat verbranden.

In Soedan is het onrustig sinds wijdverbreide demonstraties in 2019 een einde maakten aan het bewind van dictator Omar al-Bashir. Sindsdien ruziën het leger en burgerbestuurders over de machtsverhoudingen in het land. Het is de bedoeling dat ze de macht delen in aanloop naar verkiezingen in 2023. Meer bij de BBC

Bekijk meer van

Soedan Abdallah Hamdok

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.