— dinsdag 20 mei 2008, 23:59

‘Minister misbruikt aanhouden cartoonist’

UPDATE Het vervolgen van de cartoonist Gregorius Nekschot is bedoeld om een uitspraak van de rechter over godslastering uit te lokken. Zo wil minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA), via een omweg, het verbod op godslastering toch invoeren tegen de wens van de meerderheid van het kabinet in. Dat stelden verschillende partijen in de Tweede Kamer dinsdag tijdens het spoeddebat met de minister over de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot. Hirsch Ballin ontkent dit. "Het gaat om mensen die zwart zijn en het gaat om mensen die moslim zijn", zei de minister. "Wie de tekeningen bekijkt, kan zien dat godslastering hier niks mee te maken kan hebben." Laatste wijziging: 21 mei 2008, 14:22

Tijdens de uitreiking van de journalistiek prijs De Tegel, gisteravond in Amsterdam, maakten de NVJ, het Nederlands Genootschap van hoofdredacteuren en de Nederlandse Dagbladpers (NDP) bekend geschokt te zijn door de “intimiderende” inval bij cartoonist Gregorius Nekschot. “Iemand die satirische tekeningen maakt of anderzins deelneemt aan de publieke discussie, mag niet worden behandeld als een vluchtgevaarlijke crimineel”, aldus NVJ-voorzitter Thomas Bruning. Hij zei dat er sprake was van censuur, aangezien de cartoonist onder druk van justitie tekeningen van zijn website heeft moeten halen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.