banner festival 23

— donderdag 30 juni 2022, 08:05 | 0 reacties, praat mee

Minister: freelancejournalist kan straks adres verbergen in KVK-register

© ANP/Harold Versteeg

Eenmanszaken kunnen straks hun vestigingsadres helemaal laten verbergen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Dat wil minister Micky Adriaansens (Economische Zaken), die haar visie op het register naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het afschermen van adressen, voor zelfstandigen vaak het thuisadres, is al langer een wens van de Tweede Kamer. Vooral voor freelancejournalisten en zelfstandige advocaten kan dit bedreigende situaties voorkomen. Laatste wijziging: 30 juni 2022, 08:08

Maar ook voor andere beroepen die met bedreigingen te maken krijgen zal zo’n oplossing soelaas bieden. Nu kunnen vestigingsadressen van bepaalde beroepsgroepen op verzoek - bijvoorbeeld naar aanleiding van een dreiging - worden afgeschermd. Maar dan is het vaak al te laat.

Wanneer het nieuwe beleid ingaat, is nog niet duidelijk: belanghebbenden mogen in september nog reageren op de voorstellen. Intussen heeft de minister de KVK gevraagd coulant te zijn en “dit in de praktijk zo snel mogelijk uit te gaan voeren”.

Postbus of alternatief postadres noodzakelijk
Ondernemers moeten wel een postbus registreren of een ander alternatief postadres. Overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst kunnen de gegevens nog wel inzien, net als andere instanties die hier wettelijk toestemming voor hebben, zoals advocaten en deurwaarders. In sommige gevallen hebben ook private clubs redenen om deze gegevens in te zien. Zij moeten straks geautoriseerd worden.

Ook wil Adriaansens een verbod op het gebruik van gegevens voor bijvoorbeeld reclame en marketing. Telefoonnummers en e-mailadressen worden voor alle ondernemers niet meer openbaar gemaakt, als het aan Adriaansens ligt. Volgens de bewindsvrouw gaat het Handelsregister zo met de tijd mee. “Ik stel deze aanpassing voor zodat de privacy en daardoor ook de veiligheid van ondernemers straks omhooggaat.” Ze sprak in debat met de Kamer al eerder van een “kantelpunt”.

Lange tijd vond de Kamer van Koophandel en de politiek dat het Handelsregister zo veel mogelijk informatie moest geven. Omdat dit nu verandert, zijn andere maatregelen nodig, zoals het openbaar registreren van beroepsverboden die de rechter heeft opgelegd.

Het voorstel “lijkt goed nieuws”, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), hoewel de privacywaakhond pas kan “bepalen of zzp’ers hier écht voldoende mee worden beschermd” als ze uitgewerkte plannen heeft bestudeerd. De AP wijst bovendien naar andere overheidsregisters als het Kadaster “waarin kwaadwillenden de woonadressen van mensen kunnen opzoeken”. Adriaansens heeft dus een eerste stap gezet, “maar er is nog werk aan de winkel voor het kabinet”, aldus de toezichthouder.

Bekijk meer van

Kamer van Koophandel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.