— donderdag 12 januari 2023, 08:15 | 0 reacties, praat mee

Weer meer freelance journalisten erbij, maar de groei zwakt af

© ANP Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Het aantal zzp’ers in de journalistiek heeft een nieuw record bereikt. Op 1 januari stonden er 7049 actieve freelance journalisten ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). De stijging is echter aanzienlijk lager dan in eerdere jaren. Laatste wijziging: 13 januari 2023, 08:49

Dat blijkt uit cijfers uit het Handelsregister, die Villamedia opvroeg en analyseerde. Op woensdag presenteerde de KVK cijfers over het totale aantal bedrijven in Nederland. Dat was in een jaar tijd met circa 100.000 gegroeid (een groei van circa 5,7 procent). Volgens onderzoekers van de KVK komt het overgrote deel van die groei voor rekening van de zzp’ers.

Artikel gaat verder onder de grafiek

In de journalistiek blijft het groeiend aantal zelfstandigen beperkt. Het aantal freelance journalisten lag op 1 januari 2023 1,7 procent hoger dan begin 2022. Ter vergelijking: in 2021 groeide het aantal zzp’ers in de journalistiek nog met 4,77 procent. In de tien jaar waarin Villamedia met regelmatig de KVK-cijfers opvraagt, was de groei niet eerder zo laag. Vooral in 2013, 2014 en 2015 steeg het aantal zzp’ers in de journalistiek explosief.

In de cijfers van de KVK zijn zowel eenmanszaken als bv’s zonder personeel opgenomen. In tien jaar tijd steeg het aantal freelance journalisten in Nederland met 77 procent, volgens de cijfers van de KVK. In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht bevinden zich de meeste zzp-journalisten. Noord- en Zuid-Holland samen zijn goed voor bijna de helft van de freelancers in het land. In Zeeland, Flevoland en Drenthe bevinden zich de minste freelancers.

Bekijk meer van

Kamer van Koophandel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.