data als kans

— vrijdag 8 juli 2022, 10:21 | 0 reacties, praat mee

Minister Dijkgraaf: ‘Formeel geen sprake van klokkenluider bij NPO’

© NPO / Jan-Willem van Hofwegen

De klokkenluider die bij de NPO aan de bel trok over problemen met de salarisplafonds voor presentatoren, is volgens minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) officieel geen klokkenluider. Volgens de minister heeft de hooggeplaatste NPO-functionaris niet de juiste paden bewandeld om als klokkenluider aangemerkt te worden. Laatste wijziging: 8 juli 2022, 10:22

Dat zei hij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer, meldt BNR Nieuwsradio. De voor de buitenwereld anoniem gebleven NPO-functionaris trad in de zomer van 2020 naar voren en sprak bij het ministerie van OC&W met secretaris-generaal Marjan Hammersma over zijn zorgen.

Hammersma was op dat moment de hoogste ambtenaar van het ministerie, dat verantwoordelijk is voor de verdeling van het budget van de NPO. Ze had ten tijde van het gesprek ook een persoonlijke relatie met Shula Rijxman, die op dat moment bestuursvoorzitter was bij de NPO. De klokkenluider was niet op de hoogte van die persoonlijke band tussen beiden. Had de NPO-medewerker dat geweten, dan had hij niet aangeklopt bij Hammersma.

Volgens Ton F. van Dijk, die het verhaal van de klokkenluider samen met Mark Koster onthulde, werd de term ‘klokkenluider’ wel degelijk gebruikt in de interne communicatie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.