— maandag 29 augustus 2016, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op nieuwe NPO-baas

© Bas Czerwinski / ANP

De oproep van de nieuwe NPO-baas aan Den Haag om 50 miljoen extra aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te geven is haar op flinke kritiek komen te staan. Zo krijgt de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur Shula Rijxman de wind van voren van politici, concurrenten en mediakenners, meldt De Telegraaf.

Rijxman zegt meer geld nodig te hebben, omdat Nederland polariseert en ze partijen bij elkaar wil brengen. Het kabinet heeft de afgelopen periode juist stevig het mes in de NPO gezet. “Misschien heeft mevrouw Rijxman een geldmachine gevonden die ik ook al zo lang zoek. Maar als we volgend jaar ergens op de begroting geld kunnen vinden, weet ik nog wel een paar urgentere zaken om dat aan uit te geven”, aldus staatssecretaris Sander Dekker (Media).

Ook RTL en SBS uitten kritiek. RTL-baas Bert Habets vindt dat een gotspe. “Wat ons verbaast is dat de drang om te verbinden bij de NPO start met een roep om geld. Verbinden begint wat ons betreft niet bij een portemonnee, maar in het hart en met een visie.“

Daar sluit SBS zich bij aan. In plaats van vragen om 50 miljoen euro extra, kan de NPO beter eerst stoppen met amusement. Het geld dat dan vrijkomt kan naar maatschappelijk betrokken programma’s, aldus SBS. “Het bestaansrecht van de NPO is gebaseerd op de maatschappelijke relevantie, maar toch moeten onze amusementsprogramma’s concurreren met die van de NPO, zoals Ranking the stars, Boer zoekt vrouw en Heel Holland bakt.”

Fons van Westerloo werkte bij de publieke omroep en gaf later leiding aan SBS en RTL. Verbinden is volgens hem geen kwestie van geld, maar van keuzes maken in de programmering. “De commerciëlen zijn veel beter geslaagd in verbinden zonder subsidies. SBS, en niet de NPO, was jarenlang favoriet van een gekleurd publiek. In Hilversum is geld genoeg om mooi en breed te programmeren.”

Bekijk meer van

Shula Rijxman NPO

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.