data als kans

— vrijdag 20 mei 2022, 12:09 | 0 reacties, praat mee

Minister BZK: actief informatie delen scheelt vragen achteraf

Als de overheid vooraf meer documenten actief openbaar maakt, hoeft er "aan de achterkant" bij vragen minder te worden opgezocht. Nu de Wet open overheid (Woo) op 1 mei van kracht is geworden, zullen geleidelijk aan steeds meer documenten actief openbaar worden gemaakt, stelt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. Laatste wijziging: 20 mei 2022, 18:55

Appjes en sms’jes die van belang zijn voor bestuurlijke besluitvorming moeten “natuurlijk bewaard blijven”, stelt Bruins Slot. Premier Mark Rutte, die zich donderdag in een fel debat aan de Kamer moest verantwoorden over het wissen van tekstberichten, heeft volgens de minister goed gekeken naar de basis uit de handreiking van de Rijksoverheid. Hij moet zich houden aan die richtlijn. “Het is zijn verantwoordelijkheid om dat goed te doen.”

Het is volgens haar aan de Kamer om te wegen of de premier dat goed heeft gedaan. “Volgens mij is daar een stevig debat over gevoerd.”

Maar openheid is niet alleen appjes bewaren, maar ook bijvoorbeeld zogenoemde beslisnota’s vrijgeven op basis waarvan het kabinet een besluit neemt. Daar is het kabinet sinds kort mee bezig, aldus Bruins Slot. “We moeten als overheid open zijn in de afwegingen die we maken.” De komende tijd gaat ze daar verdere stappen in zetten.

Bewindslieden kunnen niet naar eigen goeddunken besluiten wat wel en wat niet moet worden bewaard, benadrukt de bewindsvrouw. Daar ligt de Archiefwet onder. Ook in de Woo staat dat informatie die relevant is voor besluitvorming ergens in de organisatie moet worden bewaard. Iedere minister en staatssecretaris is er zelf verantwoordelijk voor om dit “zo goed mogelijk uit te voeren”.

Nu de Woo is ingevoerd, gaat de Rijksoverheid “steeds meer documenten actief openbaar maken”, stelt Bruins Slot. Documenten worden onder meer door de overheid online gezet. Nu al worden bij belangrijke Kamerbrieven de bijbehorende beslisnota’s meegestuurd.

Bekijk meer van

Woo Hanke Bruins Slot

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.