basis naar compleet

— vrijdag 28 juli 2023, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Minieme stijging aan freelance journalisten in laatste half jaar; aantal fulltime zzp’ers liep iets terug

© ANP / Hollandse Hoogte / Richard Brocken

In het afgelopen half jaar zijn er nauwelijks freelance journalisten bijgekomen. Op 1 juli van dit jaar telde Nederland 7063 zzp’ers, die actief waren als journalist. Begin dit jaar waren dat er nog 7055. Ook toen al liet de stijging van het aantal zzp’ers een afvlakking zien. Laatste wijziging: 31 juli 2023, 09:09

Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK), die Villamedia opvroeg. Waar er halverwege het vorige decennium jaarlijks nog tussen de 9 en 12,5 procent zzp-journalisten bijkwamen, groeit het aantal freelancer de afgelopen jaren telkens nog maar met enkele procenten.

Tekst loopt door onder de grafiek

Sterke groei van parttimers
Voor het eerst vroeg Villamedia ook op hoeveel van de journalisten fulltime werkt als zzp’er. Op 1 juli van dit jaar waren dat er volgens de KvK 5567. De overige 1496 zzp’ers in de journalistiek werken parttime. Of zij naast hun zzp-schap een baan hebben of gewoon parttime werken is niet bekend.

Juist het aantal parttimers is het afgelopen decennium flink gegroeid. Het aantal deeltijdzzp’ers in de journalistiek is sinds 2013 meer dan verdriedubbelt (+154 procent). In diezelfde periode groeide het aantal fulltime zzp’ers met tweederde (+66 procent).

Hoewel de groei van het aantal fulltime zzp’ers in de tweede helft van het vorige decennium afvlakte, duurde het nog tot 2020 voordat bij parttimers hetzelfde gebeurde. In 2023 is onder fulltimers nu zelfs een kleine daling te zien: op 1 juli stonden er net wat minder fulltime freelance journalisten bij de KvK ingeschreven dan op 1 januari (-0,48 procent). Momenteel is bijna 4 op de 5 zzp’ers in de journalistiek fulltime actief (78,82 procent).

Tekst loopt door onder de grafiek

Amsterdam is koploper
Het gros van de freelance journalisten bevindt zich in de provincies Noord-Holland (2414 zzp’ers), Zuid-Holland (1255) en Utrecht (1033). De provincie Zeeland telt de minste zzp’ers (62), gevolgd door Flevoland (79) en Drenthe (81). In Amsterdam is het wat journalistieke zzp’ers betreft het ‘drukst’: daar bevinden zich 1664 freelance journalisten, gevolgd door Utrecht (610) en Rotterdam (354).

Waar het aantal zzp’ers nog mondjesmaat toeneemt, liep het aantal mkb-bedrijven in de journalistiek de afgelopen tien jaar juist terug, blijkt uit de KvK-cijfers. Waar er op 1 januari 2013 nog 277 journalistieke mkb’ers stonden ingeschreven, waren dat er op 1 juli nog 243, een daling van ruim 12 procent. Van alle mkb-bedrijven is bijna tweederde fulltime actief.

Bekijk meer van

Kamer van Koophandel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.