mgm nvj maart

— donderdag 24 februari 2022, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Mexico: zesde journalist vermoord in bloedige start van 2022

Mexico: zesde journalist vermoord in bloedige start van 2022
Februari 2022: foto's van vermoorde journalisten aan het kantoor van de procureur-generaal, uit protest voor een van de meest gewelddadige periodes van geweld tegen journalisten in Mexico. | AP

De brandweer van Mexico-Stad heeft dinsdag tijdens het bestrijden van een brand langs een snelweg het lichaam gevonden van Michelle Perez Tadeo, een 29-jarige journalist. Tadeo is daarmee de zesde journalist die dit jaar is vermoord. Ze was in lakens gewikkeld en werd sinds vorige week vrijdag vermist. De politie onderzoekt de zaak overigens in eerste instantie als femicide. Laatste wijziging: 24 februari 2022, 09:03

Geweld tegen vrouwen is in Mexico aan de orde van de dag: Amnesty International becijferde vorig jaar dat er in Mexico gemiddeld tien vrouwen per dag worden vermoord.

Tadeo, die werkte onder de naam Michell Simon, was bang voor exact dit scenario, schrijft dagblad El Universal. Het citeert een post van haar uit begin 2020, waarin ze stelt dat praten over deze angst haar op beledigingen, spot en haat van mannen kwam te staan.

Anderen betuigden steun maar hadden daarbij een verborgen agenda, aldus Tadeo. “Ik ben doodsbang dat ik de volgende ben.”

Een politiewoordvoerder zegt dat “diverse onderzoeksrichtingen” worden gevolgd. Dit jaar is in Mexico uitzonderlijk gewelddadig van start gegaan. Eerder deze maand werd journalist Heber López Vásquez op straat doodgeschoten.

Hij schreef onder meer over politiek, politie en criminaliteit.

Bekijk meer van

Mexico

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.