website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Mexico: veroordelingen in moordzaak Moisés Sánchez Cerezo

Lars Pasveer — Geplaatst in moord op donderdag 29 maart 2018, 09:02

Sánchez' zoon Sorge probeert tevergeefs een exemplaar van de krant La Union aan een agent te overhandigen | Corbis/HH

Sánchez' zoon Sorge probeert tevergeefs een exemplaar van de krant La Union aan een agent te overhandigen | Corbis/HH

Nieuws In Mexico zijn twee politiemannen uit Veracruz veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf in verband met de moord op journalist Moisés Sánchez Cerezo. Sánchez, die in eigen beheer een klein dagblad runde, werd op 2 januari 2015 ontvoerd. Later die maand werd zijn onthoofde en aan stukken gehakte lijk teruggevonden.

De agenten die zijn veroordeeld waren nabij de plaats waar Sánchez werd gedood en deden niets om de moord te voorkomen. Ze zijn voor onder meer plichtsverzuim en medeplichtigheid aan moord veroordeeld. Een voormalige agent die dealer was geworden heeft bekend dat hij de moord met vijf andere oud-agenten heeft uitgevoerd.

De opdracht voor de moord zou zijn gegeven door toenmalig burgemeester van Medellín Omar Reyes, uit woede over Sánchez’ journalistieke werk. De burgemeester gaf de opdracht tot moord vervolgens aan politiechef Martín López Meneses, meldt de organisatie Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

Zowel Reyes als López Meneses zijn verdwenen. Het is onduidelijk wanneer de dealer die de moord heeft bekend voor de rechter verschijnt. Ook is de identiteit van zijn vijf helpers onbekend. Correspondent Jan-Albert Hootsen (o.a. Trouw) is de lokale vertegenwoordiger van CPJ en roept de autoriteiten op na deze ‘welkome stap’ door te pakken.

“Deze zaak heeft jaren straffeloos stilgestaan. Om volledige gerechtigheid voor Moisés Sánchez Cerezo te krijgen moeten de federale autoriteiten en die van de staat Verazcruz doorpakken en alles inzetten om de resterende verdachten, inclusief het brein achter de moord, voor de rechter te krijgen”, aldus Hootsen.

Begin 2015 trok Villamedia naar het huis van Sánchez in El Tejar om te belichten wat de moord met dorpsgenoten, collega’s en familie heeft gedaan. Sánchez is slechts een van tientallen journalisten die in de afgelopen jaren in Mexico zijn vermoord, maar verdiende als ieder van hen een monument: Een monument voor Moisés Sánchez Cerezo

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.