word actief nvj klein

— donderdag 29 maart 2018, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Mexico: veroordelingen in moordzaak Moisés Sánchez Cerezo

Sánchez' zoon Sorge probeert tevergeefs een exemplaar van de krant La Union aan een agent te overhandigen | Corbis/HH

In Mexico zijn twee politiemannen uit Veracruz veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf in verband met de moord op journalist Moisés Sánchez Cerezo. Sánchez, die in eigen beheer een klein dagblad runde, werd op 2 januari 2015 ontvoerd. Later die maand werd zijn onthoofde en aan stukken gehakte lijk teruggevonden. Laatste wijziging: 29 maart 2018, 10:12

De agenten die zijn veroordeeld waren nabij de plaats waar Sánchez werd gedood en deden niets om de moord te voorkomen. Ze zijn voor onder meer plichtsverzuim en medeplichtigheid aan moord veroordeeld. Een voormalige agent die dealer was geworden heeft bekend dat hij de moord met vijf andere oud-agenten heeft uitgevoerd.

De opdracht voor de moord zou zijn gegeven door toenmalig burgemeester van Medellín Omar Reyes, uit woede over Sánchez’ journalistieke werk. De burgemeester gaf de opdracht tot moord vervolgens aan politiechef Martín López Meneses, meldt de organisatie Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

Zowel Reyes als López Meneses zijn verdwenen. Het is onduidelijk wanneer de dealer die de moord heeft bekend voor de rechter verschijnt. Ook is de identiteit van zijn vijf helpers onbekend. Correspondent Jan-Albert Hootsen (o.a. Trouw) is de lokale vertegenwoordiger van CPJ en roept de autoriteiten op na deze ‘welkome stap’ door te pakken.

“Deze zaak heeft jaren straffeloos stilgestaan. Om volledige gerechtigheid voor Moisés Sánchez Cerezo te krijgen moeten de federale autoriteiten en die van de staat Verazcruz doorpakken en alles inzetten om de resterende verdachten, inclusief het brein achter de moord, voor de rechter te krijgen”, aldus Hootsen.

Begin 2015 trok Villamedia naar het huis van Sánchez in El Tejar om te belichten wat de moord met dorpsgenoten, collega’s en familie heeft gedaan. Sánchez is slechts een van tientallen journalisten die in de afgelopen jaren in Mexico zijn vermoord, maar verdiende als ieder van hen een monument: Een monument voor Moisés Sánchez Cerezo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.