banner festival 23

— woensdag 30 september 2020, 08:26 | 0 reacties, praat mee

Mexico: kritiek op wetsvoorstel bescherming journalisten anders te financieren

Een stille getuige van de moord op de Mexicaanse journalist Francisco Romero in badplaats Playa del Carmen, mei 2019 | AFP

In Mexico heeft de regeringspartij van president López Obrador voorgesteld 54 speciale overheidstrustfondsen te beëindigen of de financiering ervan anders te regelen. Een regeling voor persoonlijke bescherming van mensenrechtenstrijders en journalisten zou een politieke speelbal kunnen worden. Laatste wijziging: 30 september 2020, 08:28

De regeling verdwijnt in het voorstel niet, maar de financiering ervan wordt overgenomen door het Secretario de Gobernación, het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens persvrijheidsorganisatie CPJ wordt de regeling dan onderdeel van politieke intriges.

Journalisten en mensenrechtenstrijders krijgen onder de huidige regeling beschermingsmaatregelen vergoed, zoals alarmknoppen, lijfwachten en toegang tot safehouses, indien nodig. In Mexico, dat geteisterd wordt door een slepende drugsoorlog, zijn journalisten regelmatig doelwit van drugscartels.

Er zijn zeker 30 moorden op journalisten onopgelost. Het lukte de autoriteiten vorig jaar maar in één moordzaak een veroordeling te realiseren. Volgens CPJ heeft de regeling de afgelopen jaren 418 journalisten beschermd.

CPJ-vertegenwoordiger in Mexico Jan-Albert Hootsen zegt het Mexicaanse congres niet kan toestaan dat bescherming van journalisten in een van de dodelijkste landen voor de beroepsgroep politiek beïnvloed raakt.

Bekijk meer van

Mexico CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.