PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 9 januari 2017, 10:17 | 0 reacties, praat mee

Meryl Streep komt op voor persvrijheid

© HFPA / EPA

Actrice Meryl Streep heeft tijdens de uitreiking van het filmgala de Golden Globes in haar speech hard uitgehaald naar toekomstig president Donald Trump. Naast veel lof ontving ze ook een reactie van Trump. Laatste wijziging: 9 januari 2017, 10:21

Ze ontving daar een oeuvreprijs en greep die kans aan om de pers op te roepen vrijheid, waarheid en waardigheid hoog in het vaandel te houden. Ze noemde de toekomstige president niet, maar verhaalde over een gebeurtenis waar hij bij betrokken was.

“Er was een optreden dit jaar dat mij heeft verbijsterd”, zei Streep over Trumps imitatie van een gehandicapte journalist tijdens een van verkiezingsbijeenkomsten vorig jaar. “Het greep me bij de keel. Niet omdat het goed was. Er was in het geheel niets goeds aan. Maar het was effectief en deed zijn werk. Het brak mijn hart toen ik het zag en ik kan het nog steeds niet uit mijn hoofd krijgen, want het was geen film, het was echt.”

“Dat brengt me op de pers. Zij moeten de machtigen ter verantwoording roepen. [...] En daarom roep ik de aanwezige pers en iedereen hier op het Committee to Protect Journalists te steunen, want we hebben ze nodig om de waarheid te brengen.

Volgens Streep moedigt Trumps gedrag andere mensen aan om zich net zo te uiten. “Gebrek aan respect nodigt gebrek aan respect aan. Geweld zet aan tot meer geweld”, aldus de actrice, die vervolgens opriep om de persvrijheid in stand te houden. “Als de machtigen hun positie gebruiken om anderen neer te halen dan verliezen we allemaal”.

Donald Trump zegt de speech niet gezien te hebben, maar laat weten dat het hem niet verrast dat hij zo hard is aangepakt want ze is een ‘Hillary-lover’. Ook laat hij weten dat hij de gehandicapte journalist niet voor gek zette, maar dat hij alleen maar vragen stelde omdat de journalist in kwestie een verhaal zou verdraaien.

Bekijk meer van

VS Meryl Streep Donald Trump

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.