Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 8 mei 2017, 09:46 | 0 reacties, praat mee

Meningen over boycotten van GeenStijl zijn verdeeld

© Koen Suyk / ANP

De ministers Jet Bussemaker en Melanie Schultz van Haegen staan achter de open brief van journalistes en andere vrouwen tegen GeenStijl. Beiden zouden de brief, waarin adverteerders werden gevraagd de site in de ban te doen vanwege vrouwonvriendelijke publicaties, zelf ook hebben ondertekend als hen dat was gevraagd. Maar niet iedereen is het eens met de actie. Laatste wijziging: 9 mei 2017, 08:38

GeenStijl is volgens Bussemaker een grens over gegaan. “Het is heel goed dat een grote groep vrouwen heeft gezegd: wij vinden dit niet acceptabel”.

De meningen over de open brief in de Volkskrant en NRC riep in het weekend uiteenlopende reacties op. Sommigen vinden dat door de oproep de persvrijheid in het geding komt, anderen stelden dat er een norm is overschreden en dat het daarom verantwoord is adverteerders daarop aan te spreken.

De NVJ vindt seksuele intimidatie “ontluisterend en volstrekt over alle grenzen van elke fatsoensnorm heen”, maar stelt ook dat het de vereniging, die opkomt voor het vrije woord, niet past “om zo’n middel te initiëren of onderschrijven, omdat het potentieel monddood maken van media - óók de ons niet welgevallige media - niet strookt met de voortdurende strijd voor de vrijheid van meningsuiting. Vandaag treft het Geenstijl, morgen NRC, overmorgen Twitter of de publieke omroep”.

De NVJ meldt ook dat volgende maand het volledige rapport Brenninkmeijer met betrekking tot intimidatie van journalisten verschijnt. De NVJ hoopt en verwacht met de aanbevelingen daaruit, samen met andere, betrokken partijen, concrete stappen te kunnen maken richting oplossingen.

De Ombudsvrouw van de Volkskrant schrijft dat de oproep die GeenStijl deed - ‘zou u haar doen’ - gericht tegen Volkskrant-journalist Loes Reijmer een grens heeft overschreden.

De actie tegen Reijmer heeft er in ieder geval toe geleid dat de Volkskrant een protocol gaat opstellen waarin is geregeld dat journalisten (ook freelancers) kunnen rekenen op psychische en juridische ondersteuning als zij digitaal worden aangevallen, een idee afkomstig van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). “Zo’n protocol bestaat nog niet op de redactie, maar de hoofdredactie is voornemens er werk van te maken”, aldus Annieke Kranenberg.

Annabel Nanninga, tot 2014 werkzaam bij GeenStijl heeft in een opinie in NRC de actie tegen GeenStijl gehekeld.  Het is volgens haar laf en ze is van mening dat “wie andermans vrijheid beperkt”, ook de van zichzelf begrenst. “Adverteerders belagen is niet kritisch, niet flink en geen ‘consumentenpower’. Het is bovendien niet ongevaarlijk om de vrijheid van meningsuiting met eigenrichting te willen inperken. Hier volgt dan steevast gesputter dat ‘GeenStijl het vrije woord misbruikt voor kwetsen’ en andere deuggemekker. Maar stel dat NRC een serie kritische artikelen plaatst over, ik noem eens wat, misstanden in de katholieke kerk. En dat het katholieke smaldeel, niet onbekend met heksenjachten, een soortgelijke adverteerdersactie op touw zet, met succes. Knappe hoofdredacteur die de journalistieke vrijheid van zijn redactie kan afschermen van deze druk.”

Bekijk meer van

GeenStijl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.