onderzoek covid en journalistiek

— maandag 28 oktober 2019, 08:22 | 0 reacties, praat mee

Megafusie: Endemol Shine in Franse handen

De Franse televisiemaatschappij Banijay Group neemt productiehuis Endemol Shine Group over. Dat meldt het Franse tv-bedrijf in een verklaring. Door de overname wordt Banijay het grootste onafhankelijke tv-productiehuis ter wereld met een omzet van ongeveer 3 miljard euro.

Financiële details over het overnamebedrag zijn niet door Banijay bekendgemaakt. Persbureau Bloomberg meldde eerder al dat het volgens bronnen om zo’n 2 miljard euro gaat.

Het hoofdkantoor van Endemol Shine staat in Amsterdam en is in handen van Disney en investeerder Apollo Global Management. Het bedrijf produceert over de grens programma’s en series zoals Big Brother, Masterchef, Black Mirror en Peaky Blinders. In Nederland verzorgt het bedrijf de productie van de digitale kanalen Fox Sports Eredivisie en Fox Sports International en produceert het onder andere All You Need is Love, Holland’s Next Top Model en Goede Tijden, Slechte Tijden.

Endemol Shine stond eerder in de etalage, maar werd daar eind vorig jaar weer uitgehaald. Meerdere geïnteresseerde partijen haakten af, vanwege de hoge vraagprijs en de schulden van het Brits-Nederlandse bedrijf. Het productiebedrijf werd in de jaren 90 opgericht en is een fusie van de tv-bedrijven van Joop van den Ende en John de Mol. In 2014 ontstond Endemol Shine door de samenvoeging van de productiemaatschappijen Endemol, Shine en Core Media.

De overname moet nog worden goedgekeurd, maar als het doorgaat zal Banijay Group eigenaar zijn van zo’n 200 productiemaatschappijen in 23 gebieden en de rechten hebben voor zo’n 100.000 uur aan content. De totale pro-forma omzet van de gecombineerde groep zal naar verwachting zo’n 3 miljard euro bedragen aan het einde van 2019.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.