Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 8 december 2023, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Meerdere aangiften na sunneklaas-incident op Ameland, PowNed dient ook klacht in over politie

PowNed-voorzitter Dominique Weesie hekelt de aanvankelijke reactie van de politie. - © Anneke Janssen

Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie tegen De Telegraaf. PowNed-voorzitter Dominique Weesie zegt ook een klacht in te willen dienen bij de politie vanwege haar optreden op het eiland. Laatste wijziging: 8 december 2023, 11:35

Bewoners van het Waddeneiland hebben dinsdagavond een ploeg van PowNed aangevallen omdat zij opnames wilden maken van het sunneklaasfeest, een alternatief sinterklaasfeest dat op 5 december op het eiland wordt gevierd en waarbij buitenstaanders in principe niet welkom zijn. Dat ze niet welkom waren bleek duidelijk uit de video die de omroep online heeft gezet. Ze werden op hoge snelheid achtervolgd en zelfs aangereden.

Inmiddels liggen er één tot twee aangiften van zowel de omroep als de eilanders, meldt De Telegraaf. Over de aard van de aangiften kon de politie nog niets zeggen. Maar het onderzoek wordt inmiddels gedaan door de recherche. Dit omdat het volgens de politie een “heftig incident” is geweest dat “zorgvuldig en op de juiste manier” onderzocht moet worden.

“We hebben nog geen verdachten op het oog en er zijn nog geen aanhoudingen verricht”, laat een woordvoerder van de politie Noord-Nederland vrijdagochtend weten. De eenheid hoopt begin volgende week meer te kunnen zeggen over het onderzoek.

Volgens Weesie kon de politie de veiligheid van het team van PowNed dinsdagavond niet garanderen en kon er geen aangifte worden opgenomen. Hij hekelde woensdag die aanvankelijke reactie.

De politie heeft de beelden die de ploeg van PowNed van de situatie op Ameland heeft gemaakt inmiddels gezien. De woordvoerder zegt te begrijpen dat “wat daarop te zien is, veel impact heeft gehad op de journalisten.” Het geeft echter “slechts een klein deel weer” van wat er die avond is gebeurd, zoals “wat er aan de video vooraf is gegaan.” De politie roept getuigen die beelden hebben gemaakt van het incident dan ook op om hun beelden vanwege het onderzoek met de politie te delen.

De PowNed-voorzitter zegt hoe dan ook een klacht in te dienen bij de politie vanwege haar optreden dinsdag. De politie ontkent dat de agenten op het eiland de drie journalisten in eerste instantie niet wilden helpen toen zij werden belaagd. De woordvoerster van Noord-Nederland geeft aan dat de collega’s de partijen ter plaatse uit elkaar hebben gehaald en de journalisten hebben geholpen van het eiland af te komen. Er zou op dat moment zijn gezegd dat er de volgende dag aangifte kon worden gedaan. Dit omdat er dan meer “rust en ruimte” zou zijn om aangifte te doen, aldus de politie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.