word studentlid

— woensdag 6 december 2023, 13:04 | 0 reacties, praat mee

PowNed gaat aangifte doen om aanval bij sunneklaasfeest op Ameland

PowNed gaat aangifte doen om aanval bij sunneklaasfeest op Ameland
© ANP / Valerie Kuypers

UPDATE Omroep PowNed gaat aangifte doen van een incident tegen een cameraploeg op Ameland. Bewoners van het Waddeneiland zouden dinsdagavond drie journalisten hebben aangevallen omdat zij opnames wilden maken van het sunneklaasfeest. Een woordvoerder van PowNed heeft een bericht hierover in De Telegraaf bevestigd. De politie laat weten onderzoek te doen naar "een confrontatie tussen twee partijen op Ameland waarbij mogelijk geweld gebruikt is". Laatste wijziging: 6 december 2023, 15:35

Een van de partijen is volgens de politie een cameraploeg van omroep PowNed die op het eiland verslag wilde doen van “een feest”. De politie kreeg dinsdag rond 18.00 uur een melding van een “conflictsituatie waarbij meerdere mensen betrokken waren. Toen de politie ter plaatse kwam, hebben zij de groepen uit elkaar gehaald en zijn met de betrokkenen in gesprek gegaan”.

Daarna heeft de politie de journalisten “naar een andere plek op het eiland gebracht”. Er is nog niemand aangehouden.

Artikel gaat verder onder de video

Cameraploeg besprongen en auto geramd
Eindredacteur Roy van den Berghe van PowNed zegt tegen De Telegraaf dat de cameraploeg werd “besprongen door een knokploeg van twintig, dertig man die op de autoruit sloegen en op de motorkap gingen staan”. Toen de auto met journalisten wegreed, werd door een aantal eilanders de achtervolging ingezet. Zij scheurden volgens de eindredacteur “met een gang van 140 kilometer per uur over de kronkelige eilandweggetjes” en reden de journalisten “meerdere keren klem”. Een woordvoerder van PowNed bevestigt dit verhaal.

Uiteindelijk werd de auto van PowNed geramd, waarbij het voertuig “aanzienlijke schade opliep”. Daarna besloten de journalisten het eiland te verlaten. Maar toen dit door de ruwe zee niet lukte, werden agenten voor het hotel van de ploeg van PowNed geplaatst.

De cameraploeg wilde opnames maken tijdens het sunneklaasfeest, een alternatief sinterklaasfeest dat op 5 december op het eiland wordt gevierd. Over het algemeen worden hier geen buitenstaanders bij toegelaten. Bij het spel verkleden mensen zich en dragen maskers.

PowNed-voorzitter Dominique Weesie hekelt de aanvankelijke reactie van de politie op dinsdagavond, in een reactie op het online platform X. Volgens hem kon de politie de veiligheid van het team van PowNed dinsdagavond niet garanderen en kon er geen aangifte worden opgenomen. Hij stelt daarop dinsdagavond contact opgenomen te hebben met demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz, om om hulp te vragen.

‘Feest van en vóór eilanders’
De gemeente Ameland meldt het incident tussen de verslaggevers en Amelanders te betreuren. “We keuren uiteraard het gebruik van geweld af”, aldus de gemeente in een verklaring. Wel laat de gemeente ook weten dat Amelanders “één keer per jaar met elkaar feest vieren, tijdens ‘Sunterklaas’. Het is een feest van en vóór eilanders. Oftewel, een feest dat Amelanders graag met elkaar vieren.”

De journalisten zijn volgens PowNed inmiddels veilig van het eiland af. De omroep zegt opnames van de gebeurtenissen op Ameland woensdag om 18.00 uur online te zetten.

NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt het in een reactie op X onacceptabel dat journalisten opnieuw doelwit worden van geweld. ‘We zullen via Persveilig hier aandacht voor vragen, zodat daders worden opgepakt en vervolgd.’

Bekijk meer van

PowNed Ameland

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.