— vrijdag 29 mei 2020, 15:00 | 0 reacties, praat mee

Meer beveiliging bij zendmasten na brandstichting

Een zwaar beschadigde zendmast door brand - © Rob Engelaar / ANP

Zendmasten worden de komende tijd extra beveiligd om ze te beschermen tegen brandstichting. Dat schreef minister Grapperhaus in antwoord op schriftelijke vragen van de Kamercommissie Justitie en Veiligheid.

Het gaat om zowel C2000-masten voor 112-oproepen, als ook commerciële masten, meldt de NOS. De afgelopen tijd zijn er 29 zendmasten in brand gestoken.

Van de 29 incidenten bleken drie masten C2000-masten te zijn, bestemd voor communicatie van de hulp- en veiligheidsdiensten. Volgens de minister zijn de gevolgen van die brandstichtingen beperkt geweest.

Voor twee incidenten zijn inmiddels vier verdachten aangehouden.

Hoe de beveiliging er precies uit gaat zien is niet duidelijk. Volgens het Antenneoverzicht van de overheid zijn er nu 47.000 zendmasten of antennes op daken.

De brandstichtingen bij de zendmasten zijn mogelijk acties tegen het snelle 5G-netwerk. Op sociale media gaan ook complottheorieën rond over een verband tussen 5G en de verspreiding van het coronavirus, maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

Bekijk meer van

Ferdinand Grapperhaus C2000 5G

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.