banner festival 23

— maandag 11 november 2019, 14:14 | 0 reacties, praat mee

Hoogleraar maakt gehakt van Wet strafbaarstelling verblijf terroristische gebieden

De Eerste Kamer houdt dinsdag een hoorzitting over de Wet strafbaarstelling verblijf terroristische gebieden.

Piet Hein van Kempen, hoogleraar straf- en strafprocesrecht in Nijmegen, maakt gehakt van het wetsvoorstel strafbaarstelling verblijf terroristische gebieden dat nu bij de Eerste Kamer ligt. Volgens hem moet het wetsvoorstel van tafel of drastisch worden aangepast. Dinsdag houdt de Eerste Kamer een hoorzitting over het wetsvoorstel. Laatste wijziging: 12 november 2019, 09:20

Van Kempen zet zijn bezwaren uiteen in decembernummer van Delikt en Delinkwent, dat inmiddels online beschikbaar is (.pdf).

De hoogleraar deed in 2015 in opdracht van het WODC onderzoek naar de mogelijkheden naar hetzelfde onderwerp en kwam toen al tot de conclusie dat een gebiedsverbod gecombineerd met inzet van het strafrecht geen goed idee is.

Hij suggereerde toen extra onderzoek te doen naar een strafrechtelijk afgedekt visumsysteem, dat wellicht op minder juridische bezwaren zou stuiten.

Daarvoor hebben kabinet en Tweede kamer uiteindelijk niet besloten. Volgens Van Kempen is de nu voorgestelde verblijfsstrafbaarstelling ‘sterk problematisch voor journalisten en hulpverleners om hun belangrijke werk adequaat in vrijheid en zo veilig mogelijk te verrichten in conflictgebieden’.

Van Kempen: ‘De verblijfsstrafbaarstelling als zodanig en in elk geval de reikwijdte ervan is niet wezenlijk noodzakelijk en evenmin proportioneel.’

‘Zonder wezenlijk aan de bruikbaarheid ervan af te doen, zijn diverse opties voorhanden om de grootste bezwaren ertegen weg te nemen’.

‘Deze betreffen in het bijzonder de uitsluiting van journalisten en hulpverleners van de strafbaarstelling, de mogelijkheid bij anderen voor toestemming achteraf met terugwerkende kracht en het opnemen van een bijzondere strafuitsluitingsgrond bij de delictsbepaling’, aldus Van Kempen.

Mocht de Eerste Kamer de wet op belangrijke punten aanpassen of zelfs verwerpen dan is Van Kempen maar ten dele gerustgesteld. ‘Dat zou positief zijn. Maar ook dan
heeft het voorstel het nog altijd tot de Eerste Kamer gebracht. Dat illustreert scherp dat indien het om terrorismebestrijding gaat vaak weinig feitelijk in noodzakelijkheden wordt gedacht, fundamenten van het Nederlandse materiële strafrecht vrij gemakkelijk op het spel worden gezet en cruciale journalistieke en humanitaire werkzaamheden worden bemoeilijkt zonder daarbij een overtuigende kosten-batenanalyse te maken’.

Van Kempen schrijft ook: ‘Dat de wezenlijke noodzaak tot invoering van een dergelijk instrument niet reeds op zichzelf evident is, blijkt in zekere zin ook daaruit dat vrijwel alle andere landen in de wereld zonder een verblijfsstrafbaarstelling kunnen’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.