— maandag 13 september 2021, 10:27 | 0 reacties, praat mee

Medicijnreclame in kerkblad Saambinder is strafbaar

© De Saambinder

In de Saambinder, het kerkblad Gereformeerde Gemeenten, verscheen vrijdag een advertentie waarin het middel ivermectine werd aangeprezen, meldt het Nederlands Dagblad. En dat is strafbaar, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Ivermectine is een middel tegen wormeninfecties, maar zou volgens de adverteerder, een eco-boerderij, werken tegen Covid. Daar is geen bewijs voor en er zitten risico’s aan het gebruik.

“Dit is lariekoek”, zegt woordvoerder Frank Wassenaar van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. “En deze reclame is strafbaar. Het is verboden geneesmiddelen aan te prijzen in advertenties.” Bovendien is het verboden receptgeneesmiddelen zomaar te verkopen, zo is te lezen in het ND (betaald, via Blendle).

De Inspectie Gezondheidszorg heeft eerder al laten weten dat er boetes worden uitgeschreven voor het voorschrijven van dergelijke medicijnen voor bestrijding van corona. De eerste boete van drieduizend euro is al de deur uit, aldus Wassenaar.

De adverteerder denkt reclame te mogen maken omdat het volgens hem over een zelfzorgmiddel zou gaan.

De Saambinder gaat de advertentie niet meer plaatsen, laat hoofdredacteur dominee IJp van Aalst weten als hij hoort dat de vraag over ivermectine gaat. “Er komt een rectificatie.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.