word studentlid

— woensdag 8 november 2023, 11:36 | 0 reacties, praat mee

Mediabedrijf RTL kampt met dalende inkomsten uit tv-reclame

Mediabedrijf RTL kampt met dalende inkomsten uit tv-reclame
Logo van RTL op het Mediapark. - © Jeroen Jumelet/ANP

Mediabedrijf RTL Group heeft last van adverteerders die minder geld besteden aan spotjes op televisie. Door de slechtere economische vooruitzichten zijn veel bedrijven voorzichtiger met hun marketinguitgaven, en dat merkt het Luxemburgse moederbedrijf van zenders als RTL 4 en RTL 5. De toestroom van nieuwe abonnees voor streamingplatform Videoland was een lichtpunt. Laatste wijziging: 8 november 2023, 11:46

Mede door de reclamedip daalde de omzet in de eerste negen maanden met bijna 7 procent tot net geen 4,7 miljard euro. Over de rest van het jaar is RTL nu somberder. Zo gaat het bedrijf niet langer uit van een stijging van de opbrengsten. In plaats daarvan verwacht RTL een lichte daling van de omzet. Ook over de operationele winst is het bedrijf negatiever geworden.

Naast de kwakkelende markt voor advertenties, kampte RTL ook met mindere verkopen van tv-programma’s door het eigen productiehuis Fremantle. RTL richt zich de afgelopen jaren steeds meer op de markt voor streamingdiensten, waarvoor ook fikse investeringen in de achterliggende technologie nodig zijn.

Dat zorgt vooralsnog voor groei bij die streamingplatforms. Zo steeg het aantal betalende abonnees bij Videoland met ruim 16 procent tot bijna 1,3 miljoen. Samen met de aanwas van abonnees voor RTL+ zorgde dat tussen januari en september voor 263 miljoen euro aan streamingopbrengsten, 21 procent meer dan een jaar eerder.

Bekijk meer van

Videoland RTL

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.