NVJ compleet lid

— vrijdag 22 oktober 2021, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Media hekelen beschuldiging van suggestieve berichtgeving door Gedeputeerde Staten Gelderland

Media hekelen beschuldiging van suggestieve berichtgeving door Gedeputeerde Staten Gelderland

De hoofdredacties van Binnenlands Bestuur, de Barneveldse Krant en de Scherpenzeelse Krant hebben de Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland gevraagd journalisten niet meer te beschuldigen van suggestieve berichtgeving. Aanleiding hiervoor zijn antwoorden op schriftelijke vragen van de politieke partijen SP en PVV, waarin Gedeputeerde Staten aangeeft geen vragen te beantwoorden die gebaseerd zijn op publicaties in de media. Gedeputeerde Staten schrijft daarin: “Wij communiceren niet via de media en in het verlengde daarvan reageren wij niet op de vele (suggestieve) berichtgeving.” Laatste wijziging: 25 oktober 2021, 09:42

De vragen die oppositiepartijen SP en PVV stuurden, hadden betrekking op de voorgenomen samenvoeging van de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel. De provincie wilde die gemeenten dwingen om te fuseren. 82 procent van de inwoners van Scherpenzeel stemden daar in maart tegen in een referendum. Eerder deze maand werd bekend dat de fusie niet doorgaat.

Vooral die laatste passage in het antwoord van Gedeputeerde Staten stoort de hoofdredacties. “Het is onze taak om het herindelingstraject nauwgezet te volgen en van duiding te voorzien richting het publiek. Zoals u weet, kunnen inwoners alleen beoordelen of de democratie werkt, als zij goed geïnformeerd zijn. Daarin spelen wij een essentiële rol”, schrijven ze in een brief (PDF). “In deze tijd waarin de journalisten steeds vaker worden bedreigd en met geweld worden geconfronteerd, past het een democratisch orgaan als Gedeputeerde Staten niet om de media zonder enige onderbouwing te beschuldigen van suggestieve berichtgeving.”

De hoofdredacteuren van Binnenlands Bestuur, de Barneveldse Krant en de Scherpenzeelse Krant eisen een gesprek met leden van Gedeputeerde Staten. Tijdens dat gesprek willen ze nagaan waar de in hun ogen onterechte suggestie dat de media suggestief heeft bericht over de fusie vandaan komt. Of dat gesprek er gaat komen is op moment van schrijven nog niet bekend.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.