basis naar compleet

— vrijdag 14 februari 2020, 16:18 | 0 reacties, praat mee

Gedeputeerde Staten Zuid-Holland: ‘ondersteuning van lokale journalistiek gezamenlijke verantwoordelijkheid van provincie én gemeenten’

Het Provinciehuis Zuid-Holland - © Lex van Lieshout / ANP

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland willen lokale en regionale journalistiek steunen, maar dan wel samen met gemeenten. Daar zou 332.000 euro op jaarbasis beschikbaar voor zijn, de kosten die GS uitsparen na het stopzetten van de inkoop van provinciale mededelingen in huis-aan-huisbladen. Laatste wijziging: 14 februari 2020, 16:24

Vorig jaar maart bleek uit onderzoek van de Universiteit van Leiden over het functioneren van de journalistiek dat de waakhondfunctie in de provincie onder druk stond. De onderzoekers schetsten verschillende scenario’s over hoe de provincie de journalistiek financieel zou kunnen ondersteunen. 

Gedeputeerde Staten laat middels een brief aan provinciale Staten weten niets te zien in het voorstel om structureel arbeidsplaatsen te financieren bij (deels commerciële) mediabedrijven. De oprichting van een mediacentrum wordt gezien als aantrekkelijker optie maar wordt door kosten en in uitvoering complex genoemd.

Een mediafonds opzetten zoals in andere provincies al bestaat heeft ook niet de voorkeur, hoewel het volgens de provincie relatief snel op te zetten is. “GS betwijfelen echter of de provincie zèlf een provinciaal mediafonds moet opzetten. Daar is veel organisatie mee gemoeid en dergelijke fondsen zijn in andere provincies mislukt dan wel weinig succesvol gebleken, zo laat ook het onderzoek zien. Een nadeel is verder dat een provinciaal fonds concurreert met gemeentelijke fondsen en landelijke stimuleringsregelingen”.

“In plaats van concurrentie zouden GS liever samenwerking in deze provincie op gang willen helpen, en gemeenten in Zuid-Holland willen uitdagen om zelf initiatief te nemen. GS zien de ondersteuning van de lokale en regionale journalistiek namelijk als gezamenlijke verantwoordelijkheid van provincie én gemeenten.”

GS willen de komende periode een financieringsregeling uitwerken “waarbij gemeenten met een bestaand mediafonds worden gehonoreerd of zij die een fonds willen opzetten. Het Leids Mediafonds, sinds 2018 actief en dat inmiddels als schoolvoorbeeld geldt voor andere gemeenten, zou daar gebruik van kunnen maken; de gemeente Delft overweegt in 2021 een vergelijkbaar fonds op te zetten”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.