— vrijdag 14 februari 2020, 16:18 | 0 reacties, praat mee

Gedeputeerde Staten Zuid-Holland: ‘ondersteuning van lokale journalistiek gezamenlijke verantwoordelijkheid van provincie én gemeenten’

Het Provinciehuis Zuid-Holland - © Lex van Lieshout / ANP

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland willen lokale en regionale journalistiek steunen, maar dan wel samen met gemeenten. Daar zou 332.000 euro op jaarbasis beschikbaar voor zijn, de kosten die GS uitsparen na het stopzetten van de inkoop van provinciale mededelingen in huis-aan-huisbladen.

Vorig jaar maart bleek uit onderzoek van de Universiteit van Leiden over het functioneren van de journalistiek dat de waakhondfunctie in de provincie onder druk stond. De onderzoekers schetsten verschillende scenario’s over hoe de provincie de journalistiek financieel zou kunnen ondersteunen. 

Gedeputeerde Staten laat middels een brief aan provinciale Staten weten niets te zien in het voorstel om structureel arbeidsplaatsen te financieren bij (deels commerciële) mediabedrijven. De oprichting van een mediacentrum wordt gezien als aantrekkelijker optie maar wordt door kosten en in uitvoering complex genoemd.

Een mediafonds opzetten zoals in andere provincies al bestaat heeft ook niet de voorkeur, hoewel het volgens de provincie relatief snel op te zetten is. “GS betwijfelen echter of de provincie zèlf een provinciaal mediafonds moet opzetten. Daar is veel organisatie mee gemoeid en dergelijke fondsen zijn in andere provincies mislukt dan wel weinig succesvol gebleken, zo laat ook het onderzoek zien. Een nadeel is verder dat een provinciaal fonds concurreert met gemeentelijke fondsen en landelijke stimuleringsregelingen”.

“In plaats van concurrentie zouden GS liever samenwerking in deze provincie op gang willen helpen, en gemeenten in Zuid-Holland willen uitdagen om zelf initiatief te nemen. GS zien de ondersteuning van de lokale en regionale journalistiek namelijk als gezamenlijke verantwoordelijkheid van provincie én gemeenten.”

GS willen de komende periode een financieringsregeling uitwerken “waarbij gemeenten met een bestaand mediafonds worden gehonoreerd of zij die een fonds willen opzetten. Het Leids Mediafonds, sinds 2018 actief en dat inmiddels als schoolvoorbeeld geldt voor andere gemeenten, zou daar gebruik van kunnen maken; de gemeente Delft overweegt in 2021 een vergelijkbaar fonds op te zetten”.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.