‘Massale verzameling data door inlichtingendiensten in strijd met Europese wetgeving’

Het massaal verzamelen en opslaan van gegevens door Belgische, Franse en Engelse geheime diensten in de strijd tegen terreur zijn onrechtmatig. Dat stelt avocaat-generaal Manuel Campos Sánchez-Bordona van het Hof van Justitie van de Europese Unie in een eerste (overigens niet-bindende) conclusie.
Campos Sánchez-Bordona loopt daarmee vooruit [.pdf, in het Nederlands] op een officieel besluit van het Hof in een zaak over de rechtmatigheid van deze opslag in bulk, in de volksmond ook wel sleepnetwetgeving genoemd.
De wijze waarop de Britse inlichtingendiensten data verzamelen is in strijd met Europese wetgeving en de regelgeving waaronder zulke data in België en Frankrijk wordt bewaard voldoet eveneens niet aan wetgeving, aldus de advocaat-generaal.
Campos Sánchez-Bordona noemt in een verwijzing naar een eerder arrest dat het “onevenredig is om alle verkeers- en locatiegegevens van alle abonnees en geregistreerde gebruikers zonder onderscheid te bewaren.” Tegelijk is het zinvol is om gegevens te bewaren teneinde de nationale veiligheid te beschermen en criminaliteit te bestrijden, aldus de advocaat-generaal.
Goed nieuws in de strijd tegen het #sleepwet! In zijn voorlopige verklaring schrijft de AG dat de wet over het massaal verzamelen en bewaren van gegevens door de geheime diensten in het VK, Frankrijk en België onrechtmatig is. Congratulations @privacyint !https://t.co/3HcosXPqd8
— Bits of Freedom (@bitsoffreedom) 16 januari 2020
Het gaat er volgens Campos Sánchez-Bordona om “absoluut noodzakelijke gegevens” terughoudend vrij te geven aan de partijen die ze nodig hebben voor bestrijding van criminaliteit en de nationale veiligheid te waarborgen. Een rechterlijke instantie of een onafhankelijke bestuurlijke autoriteit moet daar vooraf controle op uitoefenen.
Voor zover dat het lopende onderzoek niet in gevaar brengt moeten mensen van wie informatie is verzameld daarvan op de hoogte worden gebracht. Verder moeten er regels worden opgesteld om misbruik van en onrechtmatige toegang tot de gegevens te voorkomen.
Privacyorganisatie Privacy International vroeg het Hof om een oordeel over sleepnetactiviteiten van geheime diensten in de betroffen landen. Ook in Nederland mogen inlichtingendiensten veel data verzamelen.
Praat mee