training eu starters

— donderdag 16 januari 2020, 12:58 | 0 reacties, praat mee

‘Massale verzameling data door inlichtingendiensten in strijd met Europese wetgeving’

Het Hof van Justitie van de Europese Unie | Pixabay

Het massaal verzamelen en opslaan van gegevens door Belgische, Franse en Engelse geheime diensten in de strijd tegen terreur zijn onrechtmatig. Dat stelt avocaat-generaal Manuel Campos Sánchez-Bordona van het Hof van Justitie van de Europese Unie in een eerste (overigens niet-bindende) conclusie. Laatste wijziging: 16 januari 2020, 13:00

Campos Sánchez-Bordona loopt daarmee vooruit [.pdf, in het Nederlands] op een officieel besluit van het Hof in een zaak over de rechtmatigheid van deze opslag in bulk, in de volksmond ook wel sleepnetwetgeving genoemd.

De wijze waarop de Britse inlichtingendiensten data verzamelen is in strijd met Europese wetgeving en de regelgeving waaronder zulke data in België en Frankrijk wordt bewaard voldoet eveneens niet aan wetgeving, aldus de advocaat-generaal.

Campos Sánchez-Bordona noemt in een verwijzing naar een eerder arrest dat het “onevenredig is om alle verkeers- en locatiegegevens van alle abonnees en geregistreerde gebruikers zonder onderscheid te bewaren.” Tegelijk is het zinvol is om gegevens te bewaren teneinde de nationale veiligheid te beschermen en criminaliteit te bestrijden, aldus de advocaat-generaal.

Het gaat er volgens Campos Sánchez-Bordona om “absoluut noodzakelijke gegevens” terughoudend vrij te geven aan de partijen die ze nodig hebben voor bestrijding van criminaliteit en de nationale veiligheid te waarborgen. Een rechterlijke instantie of een onafhankelijke bestuurlijke autoriteit moet daar vooraf controle op uitoefenen.

Voor zover dat het lopende onderzoek niet in gevaar brengt moeten mensen van wie informatie is verzameld daarvan op de hoogte worden gebracht. Verder moeten er regels worden opgesteld om misbruik van en onrechtmatige toegang tot de gegevens te voorkomen.

Privacyorganisatie Privacy International vroeg het Hof om een oordeel over sleepnetactiviteiten van geheime diensten in de betroffen landen. Ook in Nederland mogen inlichtingendiensten veel data verzamelen.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.