Europees Hof na Poolse klacht: risico’s uploadfilters voldoende afgedekt

Het Europees Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een klacht van lidstaat Polen afgewezen rondom zogeheten uploadfilters, onderdeel van nieuwe Europese richtlijn. De filters uit artikel 17 van de richtlijn rondom de digitale eengemaakte markt zijn volgens Polen een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en recht op informatie, zoals vastgelegd in Europese grondrechten.
Aanbieders van diensten waarbij gebruikers inhoud kunnen uploaden, moeten volgens artikel 17 vooraf controleren of aangeboden materiaal auteursrechten schendt. Polen wilde dat artikel 17 werd geschrapt, met een verwijzing naar Europese grondrechten en de risico’s voor bedrijven. Platform-eigenaars kunnen onder bepaalde omstandigheden verantwoordelijk worden gehouden voor auteursrechtschendingen van gebruikers.
Het Hof wijst de Poolse eis af, omdat er in de richtlijn volgens de rechters “heldere en nauwkeurige grenzen” zijn opgenomen om auteursrechtschendingen te voorkomen, in het bijzonder met betrekking tot het filteren en blokkeren van legale inhoud nog tijdens het uploaden. Filters die zo’n onderscheid niet kunnen maken, zijn “niet compatibel” met het recht op informatie n de vrijheid van meningsuiting, aldus het Hof.
Artikel 17 laat verder afdoende ruimte voor parodie en pastiche van eindgebruikers en bevat procedurele stappen die kunnen worden gevolgd als informatie abusievelijk of onrechtmatig wordt geblokkeerd, stelt het Hof. De aansprakelijkheid van bedrijven is volgens het Hof beperkt, omdat auteursrechthouders actief moeten delen welke auteursrechtelijke informatie gefilterd moet worden.
If the Court follows the Advocate General, platforms will have to introduce a range of user rights safeguards to prevent #uploadfilters from blocking lawful uploads. Few Member States have implemented such safeguards in their national laws to date, notably Germany & Austria.
— Felix Reda (@Senficon) April 26, 2022
Artikel 17 mag verder niet leiden tot een brede algemene controle van informatie, stelt het Hof. Eenmaal geplaatst materiaal mag pas na een onafhankelijke toetsing als illegaal worden bestempeld, opnieuw op basis van informatie van auteursrechthouders.
Het Hof stelt dat individuele lidstaten wel moeten opletten dat de vertaling van de richtlijn naar nationale wetgeving genuanceerd plaatsvindt, waarbij een ‘eerlijke balans’ wordt getroffen tussen de diverse fundamentele rechten, van eindgebruikers tot auteursrechthouders. Meer bij Europees Hof van Justitie
Praat mee