— dinsdag 26 april 2022, 11:09 | 0 reacties, praat mee

Europees Hof na Poolse klacht: risico’s uploadfilters voldoende afgedekt

EPA

Het Europees Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een klacht van lidstaat Polen afgewezen rondom zogeheten uploadfilters, onderdeel van nieuwe Europese richtlijn. De filters uit artikel 17 van de richtlijn rondom de digitale eengemaakte markt zijn volgens Polen een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en recht op informatie, zoals vastgelegd in Europese grondrechten. Laatste wijziging: 26 april 2022, 11:10

Aanbieders van diensten waarbij gebruikers inhoud kunnen uploaden, moeten volgens artikel 17 vooraf controleren of aangeboden materiaal auteursrechten schendt. Polen wilde dat artikel 17 werd geschrapt, met een verwijzing naar Europese grondrechten en de risico’s voor bedrijven. Platform-eigenaars kunnen onder bepaalde omstandigheden verantwoordelijk worden gehouden voor auteursrechtschendingen van gebruikers.

Het Hof wijst de Poolse eis af, omdat er in de richtlijn volgens de rechters “heldere en nauwkeurige grenzen” zijn opgenomen om auteursrechtschendingen te voorkomen, in het bijzonder met betrekking tot het filteren en blokkeren van legale inhoud nog tijdens het uploaden. Filters die zo’n onderscheid niet kunnen maken, zijn “niet compatibel” met het recht op informatie n de vrijheid van meningsuiting, aldus het Hof.

Artikel 17 laat verder afdoende ruimte voor parodie en pastiche van eindgebruikers en bevat procedurele stappen die kunnen worden gevolgd als informatie abusievelijk of onrechtmatig wordt geblokkeerd, stelt het Hof. De aansprakelijkheid van bedrijven is volgens het Hof beperkt, omdat auteursrechthouders actief moeten delen welke auteursrechtelijke informatie gefilterd moet worden.

Artikel 17 mag verder niet leiden tot een brede algemene controle van informatie, stelt het Hof. Eenmaal geplaatst materiaal mag pas na een onafhankelijke toetsing als illegaal worden bestempeld, opnieuw op basis van informatie van auteursrechthouders.

Het Hof stelt dat individuele lidstaten wel moeten opletten dat de vertaling van de richtlijn naar nationale wetgeving genuanceerd plaatsvindt, waarbij een ‘eerlijke balans’ wordt getroffen tussen de diverse fundamentele rechten, van eindgebruikers tot auteursrechthouders. Meer bij Europees Hof van Justitie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.