Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 15 augustus 2022, 15:25 | 1 reactie, praat mee

Mangiare! (NPO Radio 1) op punt van verdwijnen; Possel: ‘de zendermanager houdt niet van ons programma’

Petra Possel in de radiostudio met vaste gast van 'Mangiare!' Paul de Leeuw. - © Truus van Gog

Tot verbazing en verbijstering van presentator Petra Possel, haar redactie én luisteraars stopt het culinair radioprogramma 'Mangiare!' (NTR) aan het einde van het jaar. Possel is verbaasd, maar toont zich strijdlustig. Laatste wijziging: 16 augustus 2022, 13:47

Mangiare! begon in 2010, nadat het de redactie van Kunststof was opgevallen dat elke uitzending die in het teken stond van eten of drinken ‘enorme bakken’ aan lezerspost opleverde. Sinds een aantal jaar is het programma nu wekelijks te horen op NPO Radio 1 - mits het niet sneuvelt voor sportuitzendingen.

‘Past niet in het zenderprofiel’
Possel kreeg min of meer als donderslag bij heldere hemel te horen dat het programma zou worden opgeheven, vertelt ze aan Villamedia. ‘Eventjes geleden hebben we dit al te horen gekregen toen er een nieuwe programmering voor Radio 1 ontwikkeld werd. Maar we waren compleet verbijsterd.’ Volgens Possel was het een fait accompli: de programmamakers konden protesteren wat ze wilden, maar de keuze was al - boven hun hoofden om - gemaakt. De makers kregen te horen dat het radioprogramma ‘niet in het zenderprofiel’ van Radio 1 past.

‘We hebben nog geprobeerd om te kijken of we niet alleen als podcast verder konden gaan’, zegt Possel. ‘Maar ook de podcast past niet in het zenderprofiel van Radio 1’, zegt ze cynisch. ‘Het zenderprofiel doet ons de das om.’ Vanuit de zenderleiding kreeg Possel te horen dat er een ‘kwalitatief luisteronderzoek’ was gedaan, waaruit bleek dat het programma ‘niet geprofileerd genoeg was’.

‘Daar kreeg ik een beetje de hik van’, reageert Possel. ‘Want het is een extreem geprofileerd programma!’ Het probleem zou hem er vooral inzitten dat het radioprogramma door de lage frequentie - slechts eenmaal per week op vrijdag, red. - ‘te weinig herkend worden’ door de luisteraars, analyseert ze. ‘Tenminste, dat schijnt. Maar eerlijk gezegd: ik vind het hele grote onzin.’ Volgens Possel gebruikt het zendermanagement van Radio 1 de luistercijfers ‘hoe het de zender uitkomt’.

‘De nieuwe zendermanager houdt niet van ons programma’

Het programma zou echter volgens Possel ‘compleet op de target’ zitten, ‘Dat is dan weer de andere taal die je hoort in Hilversum. En we krijgen online ontzettend veel reacties, de podcast wordt goed beluisterd. Dus ja, het is heel arbitrair.’ Voor Possel zelf is het simpel: ‘Je houdt van dit programma of je houdt er niet van’. En de nieuwe zendermanager van Radio 1, [Klaske Tameling, red.], ‘houdt niet van ons programma. Dat was van de meet af aan duidelijk’, zegt Possel stellig.

Possel en haar redactie weigeren de strijd als gestreden te verklaren. ‘Onze luisteraars zijn best mondig’, lacht ze naar aanleiding van de vele reacties op haar tweet, waarin het nieuws over Mangiare! bekend werd gemaakt. ‘De luisteraar heeft het idee dat wij bij hen aan tafel zitten. De band met onze luisteraars is warm. Het is een soort fanclub. Die roeren zich nu. Dat vind ik schitterend mooi. Nu hoop ik dat zij met acties komen. Ik heb met mijn collega’s geprotesteerd tegen deze beslissing. Maar hoe de hazen lopen in Hilversum - het zal je niet verbazen - is dat mijn chefs en bazen moeten onderhandelen met diezelfde zendermanager over andere programma’s op NPO Radio 1. Ze moeten onderhandelen. Dus ik hoop dat er vanuit de luisteraars zoveel verzet komt tegen deze beslissing, dat de zendermanager zich een hoedje schrikt.’

‘We gaan een troostgerecht voor onszelf fabriceren’
De laatste uitzending van Mangiare! staat pas voor eind december op het programma. Hoe gaan Possel en haar collega’s de komende uitzendingen tegemoet? Strijdvaardig? Met gestrekt been erin?

‘We gaan dit op onze eigen manier doen. We gaan een troostgerecht voor onszelf fabriceren, of mensen vragen om een taart voor ons te maken. Dat soort ludieke acties zijn we aan het bedenken. Als redactie gaan we de komende maanden gebruiken om onze allermooiste uitzendingen te maken. We knallen er ook uit. Het zal niet geruisloos voorbij gaan.’

Een (gedwongen) afscheid met een lach en een traan dus? ‘In ieder geval niet met zuur geschreeuw. Dat past niet bij ons. We maken een heel karakteristiek geluid. Veel omroepen lopen nu al te azen op onze zendtijd - het is een mooi uurtje. Maar dat zal wel weer een parade zijn van het nieuws van de dag bespreken of een human interest programma. Daar zijn er al duizend van. Van ons soort is er maar eentje. Het is heel dom beleid, de zendermanager gooit een hele bak aan kennis zomaar weg. Het is eigenlijk een soort van voedselverspilling’, zegt Possel met een knipoog.

Tegen RadioFreak wil een woordvoerder van de NPO het schrappen van het programma nog niet bevestigen. ‘We zijn continu met de omroepen in gesprek over onze programmering. Als dit leidt tot veranderingen in het uitzendschema van NPO Radio 1 zullen we dat uiteraard bekendmaken’, klinkt het.

Luisteraars van het programma zijn dinsdag een petitie gestart voor het behoud van het programma. ‘Mangiare! is de culinaire ontdekkingsreis van de radioweek op Radio 1. Elke vrijdag maakt de luisteraar samen met Petra Possel, charmante assistente Francien Knorringa, jongste bediende Jannekee Kuijper en hun gasten (uiteenlopend van Emine Uğur tot Cees Holtkamp) een uur lang plezier mee in de keuken, waarin op een laagdrempelige manier kennis wordt gemaakt met kookstijlen, culinaire kennis en geschiedenis. Door het verbinden van persoonlijke verhalen aan voedsel, verheft Mangiare zich boven een standaard kookshow; het laat zien dat ons eten maakt wie we zijn en wat ons verbindt. Op de NPO radiozenders bestaat geen enkel ander programma over eten. Het verdwijnen van Mangiare! zou een groot gat achterlaten in het aanbod van de publieke omroep’, schrijven de initiatiefnemers. De petitie is in minder dan 24 uur tijd al meer dan 600 keer ondertekend.

Petra Possel (1963) presenteert al zo’n 30 jaar radio- en televisieprogramma’s. Sinds 2010 presenteert Possel ‘Mangiare!’ - een programma over eten en drinken in de breedste zin van het woord - op NPO Radio 1. Possel was daarnaast bijna achttien jaar lang presentator van het interviewprogramma Kunststof van de NTR op NPO Radio 1. In NRC recenseert Possel restaurants. In 2019 publiceerde ze een bundel aan columns over haar verhuizing van Amsterdam naar Friesland onder de naam ‘De stad uit’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Frank de Vries, 23 oktober 2022, 22:07

Ik zal blij zijn als we van dat gevreet en gesmak op de vrijdagavond af zijn. Hoef ik mijn radio niet meer uit te zetten…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.