persveilig seminar

— donderdag 6 mei 2021, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Mali: verdwenen Franse journalist duikt op ontvoeringsvideo

Journalist Olivier Dubois | AFP

Olivier Dubois, een freelance journalist die werkt voor diverse Franse media en begin vorige maand verdween in Mali, is opgedoken in een korte video. Dubois zegt te zijn ontvoerd door een groep jihadisten die banden hebben met Al Qaeda. Laatste wijziging: 6 mei 2021, 08:56

De Franse journalist werkt onder meer voor dagblad Libération en nieuwszender France24. In de video vraagt Dubois om hulp van de Franse autoriteiten. “Ik roep mijn familie, mijn vrienden en de Franse regering op alles te doen wat mogelijk is om me vrij te krijgen”, zegt Dubois.

Frankrijk wil het nog geen ontvoering noemen, omdat de video niet onafhankelijk bevestigd kan worden. Tijdens een vraaggesprek sprak het ministerie van Buitenlandse Zaken enkel over ‘een verdwijning’.

Dubois is al bijna een maand spoorloos; om eventuele onderhandelingen en reddingsacties niet te verstoren hebben zijn opdrachtgevers daar geen ruchtbaarheid aan gegeven. De journalist zou goed ingevoerd zijn in jihadistische kringen.

De regio is al jaren gevaarlijk voor journalisten. In 2013 werden in Mali twee Franse journalisten van wereldomroep RFI vermoord, vermoedelijk door een drugshandelaar met banden met terreurgroepen. De hoofdverdachte vluchtte en is nog altijd niet gevonden. Vorige week werden twee Spaanse journalisten vermoord in buurland Burkina Faso, toen zij werkten aan een documentaire over stroperij.

Bekijk meer van

Olivier Dubois Mali Frankrijk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.