— maandag 12 februari 2024, 13:18 | 0 reacties, praat mee

Maleisië: bij verstek twee jaar cel voor Britse onderzoeksjournalist

Een rechtbank in Maleisië heeft bij verstek de Britse onderzoeksjournalist Clare Rewcastle Brown veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Aanleiding is een boek dat Rewcastle Brown schreef over een miljardenfraude bij staatsfonds Malaysia Development Berhad (1MDB). De voormalige Maleisische premier Najib Razak werd in 2022 tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn betrokkenheid. Laatste wijziging: 12 februari 2024, 13:20

Begin februari werd die straf in hoger beroep gehalveerd, schrijft persvrijheidsorganisatie CPJ. Razak is overigens niet de aanleiding voor de veroordeling: volgens een rechtbank heeft Rewcastle Brown, die in Groot-Brittannië woont maar in Maleisië werd geboren, in haar boek The Sarawak Report — The Inside Story of the 1MDB Expose smadelijke uitspraken gedaan over een lid van het koninklijk huis.

Rewcastle Brown zou het corruptieschandaal, waarbij ruim 4 miljard euro werd weggesluisd, als eerste hebben blootgelegd. Tegenover CPJ zegt de journalist dat ze op geen moment is ingelicht dat er een zaak diende. Ze kon zich dus ook niet verdedigen.

Rewcastle Brown zegt dat Maleisïe tot tweemaal toe heeft geprobeerd een internationaal arrestatiebevel tegen haar uit te vaardigen. Interpol wees die beide keren af. Of de recente veroordeling tot een derde poging leidt, is onbekend.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.