NVJ compleet lid

— maandag 28 november 2016, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Maleisische cartoonist opgepakt voor opruiing

Maleisische cartoonist opgepakt voor opruiing
© Fazry Ismail / AFP

Een Maleisische cartoonist is zaterdag gearresteerd wegens opruiing, meldt Trouw. Zulkiflee Anwar Ulhaque, beter bekend als Zunar, werd opgepakt in de staat Penang waar hij deelnam aan een literair festival. Hij uit regelmatig kritiek op de omstreden premier van Maleisië. Laatste wijziging: 28 november 2016, 09:08

Zulkiflee Anwar Ulhaque werd gearresteerd op basis van de zogenoemde ‘Sedition Law’, een wet uit 1949 die opruiing verbiedt. De omstreden wet wordt opvallend vaak ingezet om critici van de regering op te pakken.

Zunar, die in 2015 nog de International Press Freedom Awards 2015 kreeg, is al meerdere malen opgepakt. Veel van zijn boeken met cartoons zijn verboden in Maleisië, vertelde hij in 2013. Ook doet de politie regelmatig invallen in zijn kantoor. Zunar drijft in zijn boeken vooral de spot met premier Najib Razak en diens vrouw. De premier ligt in zijn land al enige tijd onder vuur nadat ongeveer drie miljard euro uit een staatsfonds verdween. De Maleisische bevolking beschuldigt de premier ervan het geld te hebben verduisterd.

Er lopen momenteel nog negen aanklachten tegen de cartoonist. Als die aanklachten worden bewezen kan hij daarvoor 43 jaar de gevangenis in gaan.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.