— maandag 28 november 2016, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Maleisische cartoonist opgepakt voor opruiing

© Fazry Ismail / AFP

Een Maleisische cartoonist is zaterdag gearresteerd wegens opruiing, meldt Trouw. Zulkiflee Anwar Ulhaque, beter bekend als Zunar, werd opgepakt in de staat Penang waar hij deelnam aan een literair festival. Hij uit regelmatig kritiek op de omstreden premier van Maleisië.

Zulkiflee Anwar Ulhaque werd gearresteerd op basis van de zogenoemde ‘Sedition Law’, een wet uit 1949 die opruiing verbiedt. De omstreden wet wordt opvallend vaak ingezet om critici van de regering op te pakken.

Zunar, die in 2015 nog de International Press Freedom Awards 2015 kreeg, is al meerdere malen opgepakt. Veel van zijn boeken met cartoons zijn verboden in Maleisië, vertelde hij in 2013. Ook doet de politie regelmatig invallen in zijn kantoor. Zunar drijft in zijn boeken vooral de spot met premier Najib Razak en diens vrouw. De premier ligt in zijn land al enige tijd onder vuur nadat ongeveer drie miljard euro uit een staatsfonds verdween. De Maleisische bevolking beschuldigt de premier ervan het geld te hebben verduisterd.

Er lopen momenteel nog negen aanklachten tegen de cartoonist. Als die aanklachten worden bewezen kan hij daarvoor 43 jaar de gevangenis in gaan.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.