— dinsdag 1 mei 2018, 11:31 | 0 reacties, praat mee

Maleisië: Deen veroordeeld voor het verspreiden van nepnieuws

De Maleisische politie zoekt naar de motorrijdende daders van de moordaanslag op 21 april | Malaysia Royal Police

Een Deense man die tijdens een vakantie in Maleisië een kritische video op YouTube publiceerde over traag politie-optreden na een moordaanslag in Kuala Lumpur is veroordeeld tot een week gevangenisstraf en een boete van tienduizend ringgit (ruim 2100 euro) voor het verspreiden van nepnieuws.

De veroordeling is de eerste onder een nieuwe omstreden wet die het verspreiden van valse informatie bestraft, ongeacht de vorm (video, artikelen e.d.) die dat heeft. De Anti-Fake News Act werd vorige maand aangenomen. Boetes kunnen oplopen tot een half miljoen ringgit.

Nieuwsorganisaties zijn bang dat de wet misbruikt zal worden om kritische verslaggeving te bestraffen. Een woordvoerder van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zegt dat de eerste veroordeling een gevaarlijk precedent schept en moet worden geseponeerd.

Omdat de 46-jarige Salah Salem Saleh Sulaiman zegt de boete niet te kunnen betalen, moet hij nog een maand de cel in. Hij stelde niet op de hoogte te zijn geweest van de nieuwe wet rond nepnieuws.

In de video claimde Sulaiman dat de politie pas een klein uur na de aanslag op een Palestijnse docent ter plaatse waren, terwijl volgens de autoriteiten de eerste politiewagen al na acht minuten op het plaats delict arriveerde.

Bekijk meer van

Nepnieuws Maleisië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.