basis naar compleet

— dinsdag 1 mei 2018, 11:31 | 0 reacties, praat mee

Maleisië: Deen veroordeeld voor het verspreiden van nepnieuws

De Maleisische politie zoekt naar de motorrijdende daders van de moordaanslag op 21 april | Malaysia Royal Police

Een Deense man die tijdens een vakantie in Maleisië een kritische video op YouTube publiceerde over traag politie-optreden na een moordaanslag in Kuala Lumpur is veroordeeld tot een week gevangenisstraf en een boete van tienduizend ringgit (ruim 2100 euro) voor het verspreiden van nepnieuws. Laatste wijziging: 1 mei 2018, 11:39

De veroordeling is de eerste onder een nieuwe omstreden wet die het verspreiden van valse informatie bestraft, ongeacht de vorm (video, artikelen e.d.) die dat heeft. De Anti-Fake News Act werd vorige maand aangenomen. Boetes kunnen oplopen tot een half miljoen ringgit.

Nieuwsorganisaties zijn bang dat de wet misbruikt zal worden om kritische verslaggeving te bestraffen. Een woordvoerder van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zegt dat de eerste veroordeling een gevaarlijk precedent schept en moet worden geseponeerd.

Omdat de 46-jarige Salah Salem Saleh Sulaiman zegt de boete niet te kunnen betalen, moet hij nog een maand de cel in. Hij stelde niet op de hoogte te zijn geweest van de nieuwe wet rond nepnieuws.

In de video claimde Sulaiman dat de politie pas een klein uur na de aanslag op een Palestijnse docent ter plaatse waren, terwijl volgens de autoriteiten de eerste politiewagen al na acht minuten op het plaats delict arriveerde.

Bekijk meer van

Nepnieuws Maleisië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.