mgm nvj maart

— maandag 7 september 2020, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Maand na herstart al financiële problemen voor Australisch ANP

Maand na herstart al financiële problemen voor Australisch ANP
© Dylan Coker / EPA

Vorige maand heerste nog blijdschap om de herstart van het Australische persbureau Australian Associated Press (AAP), maar de sfeer is nu al weer omgeslagen. Er zijn financiële problemen en dus doen ze een beroep op het publiek via een crowdfundingsactie.

Algemeen directeur van AAP, Emma Cowdroy, liet weten dat sommige klanten kortlopende contracten hebben afgesloten, om het persbureau te testen. Het 85-jaar persbureau lieten in maart weten dat het in juni de deuren zou sluiten nadat twee grote cliënten hun contract opzegden. Met de sluiting zouden 180 banen verdwijnen. In juni kwam het bericht dat een groep investeerders het persbureau zou kopen. Zo’n 85 banen konden gered worden. Maar nu blijkt de financiële situatie al een stuk minder rooskleurig te zijn dan verwacht.

“Het is waarschijnlijk redelijk om te zeggen dat de zaken een stuk moeilijker zijn geweest dan we dachten”, vertelde Cowdroy aan Guardian Australia, voorafgaand aan de lancering van de AAP crowdfunding-oproep.

Daarbij komt ook nog dat er een concurrent op de markt komt: News Corp Australia’s eigen nieuwsdienst, NCA NewsWire. De nieuwsdienst zal over een paar maanden zijn diensten kunnen aanbieden als het concurrentiebeding afloopt. AAP was voorheen eigendom van News Corp en Nine Entertainment.

Als sommige AAP-klanten, zoals Seven West Media en Antony Catalano’s Australian Community Media, volgend jaar zouden vertrekken naar de concurrent dan zou de inkomstenstroom van AAP onvoldoende zijn om het hoofd boven water te houden. Meer bij The Guardian

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.