— dinsdag 3 maart 2020, 10:30 | 0 reacties, praat mee

Het Australische ANP gooit handdoek in de ring

Steun voor AAP van journalisten, fotografen en medewerkers van de Sydney Morning Herald en Australian Financial Review - © Joel Carret / EPA

26 juni sluit het persbureau Australian Associated Press (AAP). De belangrijkste aandeelhouders Nine Entertainment en Rupert Murdochs News Corp Australia kwamen tot de conclusie dat de 85-jarige instelling niet levensvatbaar meer was nadat twee grote cliënten hun contract opzegden. Met de sluiting zouden 180 banen verdwijnen.

AAP biedt elke dag meer dan 500 verhalen, 750 afbeeldingen en 20 videofragmenten over nieuws, politiek, financiën en sport aan ongeveer 200 abonnees die het gebruiken voor kranten, radionieuws en praatprogramma’s, televisienieuws en sites.

De voorzitter van AAP, Campell Reid, beschreef het persbureau als de “eerstehulpverlener van de Australische journalistiek”. “Het is een groot verlies dat professionele en gecheckte informatie van AAP wordt vervangen door niet-onderzochte en vaak onnauwkeurige informatie dat zich voordoet als echt nieuws op de digitale platforms,” aldus Reid tegen het personeel tijdens een bijeenkomst op de redactie in Sydney.

De verwachting is dat het einde van het persbureau een groot effect zal hebben op de journalistiek, de berichtgeving van lokale rechtbanken, evenals regionaal en landelijk nieuws.

Meer bij The Guardian / The Sydney Morning Herald / ABC News Australia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.