Nieuwe leden NVJ november

— woensdag 14 januari 2009, 08:40 | 0 reacties, praat mee

Live

Columnist Yves Desmet is hoofdredacteur van De Morgen

Spectaculaire televisie leverde het wel op, de val van de vorige Belgische regering. Uitgerekend op het ogenblik dat de openbare omroep VRT er haar wekelijks live-programma ‘Villa Politica’ uitzond, werd in het parlement de brief binnengebracht waarin het hoogste rechtscollege van het land schreef dat er ernstige aanwijzingen waren dat de regering het niet zo nauw genomen had met het heilige principe van de scheiding der machten. Wat volgde was het pandemonium: de zitting werd opgeschort, volksvertegenwoordigers zochten koortsachtig naar een exemplaar van die brief, ministers ontvluchtten in noodgang het halfrond op weg naar een crisisberaad, journalisten en politici vroegen elkaar wanhopig om meer informatie, cameramensen zetten sprintjes in naar ieder bekend gezicht en stapelden het ene schokkerige beeld op het andere.

Laatste wijziging: 14 januari 2009, 11:43

Er was iets ernstig aan de hand, al kon niemand vertellen wat dat juist was. Dat stelde een probleem: het normale scenario van de uitzending was weggevallen, eigenlijk gebeurde er absoluut niets, zolang de regering in haar urenlang crisisberaad zat. Wat volgde was misschien wel spannend, maar niet erg journalistiek. Journalisten die niet wisten wat er precies aan de hand was ondervroegen politici die ook van niets wisten, waardoor minstens tien mogelijke scenario’s van wat er eventueel zou kunnen aan het gebeuren zijn, voor waarheid de huiskamer werden ingestuurd.


Vanuit het regeringsberaad werden inmiddels driftig SMS’jes rondgestuurd, in een niet eens gecamoufleerde poging de berichtgeving te beïnvloeden. Zo kon je op minder dan een uur horen dat de brief van het Hof van Cassatie geen bezwarende elementen bevatte, dan weer wel een beetje, dan misschien weer niet, tenslotte dat hij vernietigend was. Andere SMS’jes wisten te melden dat niemand, misschien één en tenslotte de voltallige regering ontslag zou geven. Kortom, urenlang werd alles en het omgekeerde gedebiteerd op basis van geruchten, hearsay en bewust gespin, zonder dat ook maar één van die berichten gecheckt werd. Daar was geen tijd voor, en de urgentie van een live-uitzending bleek belangrijker dan primaire waarheidsvinding. Een fout bericht en de ontkenning ervan zijn twee berichten, die filosofie. Ik vrees de toekomst van de journalistiek gezien te hebben. Die overigens wel best spannend was.

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.