— vrijdag 17 november 2023, 08:07 | 0 reacties, praat mee

Lira over ‘lagere’ reprorechtvergoedingen: de uitkering van vorig jaar was juist de uitzondering

© Pixabay

De reprorechtvergoedingen die Stichting Lira jaarlijks uitkeert aan freelance journalisten, vielen dit jaar lager uit dan vorig jaar. Dat leidde tot een schrikreactie onder zelfstandigen, bleek afgelopen weken uit reacties op sociale media. Laatste wijziging: 18 november 2023, 07:56

Reprorechtvergoedingen zijn vergoedingen die makers en uitgevers ontvangen voor het maken van (analoge en digitale) kopieën van hun werk. Bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstellingen die werk van – onder andere – journalisten kopiëren, betalen daar een vergoeding voor. Ook bibliotheken betalen voor het uitlenen van werk van makers.

Innen en uitkeren
Deze vergoedingen worden geïnd door Stichting Reprorecht en, in het geval van freelance journalisten, uitgekeerd door Stichting Lira. Hoeveel geld er per kopie en uitlening wordt afgedragen en uitgekeerd, is nogal een rekensom.

Voor een groot deel is de uitkering die iedere journalist krijgt afhankelijk van de zogenoemde eenheidswaarde. Die wordt berekend door het beschikbare budget te delen door het totaal aan makers (in dit geval: journalisten) dat bij Lira opgave heeft gedaan van zijn werk.

Twee redenen
Die eenheidswaarde viel over de uitkeringen van 2022 (die deze week zijn uitgekeerd) lager uit dan over de uitkeringen van 2021, die vorig jaar zijn verdeeld. Het gaat volgens een woordvoerder van Lira om enkele procentpunten. ‘De eenheidswaarde kan van jaar tot jaar fluctueren, omdat de hoogte daarvan afhankelijk is van het beschikbare budget en het totale honorarium dat freelancers opgeven.’

Toch is dat niet de volledige verklaring van de lagere uitkering van dit jaar ten opzichte van vorig jaar, aldus de Lira-woordvoerder. ‘Het budget over opgavejaar 2021 voor de reprorechtvergoeding voor kranten was uitzonderlijk hoog.’ Dat leidde ertoe dat de uitkeringen die freelancers vorig jaar ontvingen, hoger waren dan in andere jaren.

Het budget voor opgavejaar 2022, was volgens Lira veel meer in lijn met andere jaren, dan het budget voor opgavejaar 2021. De uitkeringen die freelance journalisten dit jaar ontvingen zijn dus ineens een stuk lager. Die van vorig jaar waren juist hóger dan anders en dus de uitzondering. ‘De “piek” van vorig jaar springt vooral in het oog.’

Bekijk meer van

Stichting Lira

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.