mgm nvj maart

— vrijdag 5 mei 2023, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Lira vervroegt deadline voor opgave collectieve vergoedingen naar 31 mei

Lira vervroegt deadline voor opgave collectieve vergoedingen naar 31 mei
© ANP / Lex van Lieshout

Freelance journalisten die recht hebben op reprorechtvergoedingen, leenrechtvergoedingen en/of thuiskopievergoedingen, moeten dit jaar vroeger dan in andere opgave doen van hun werk. Waar freelancers voorheen uiterlijk 30 september hun opgave moesten insturen bij Stichting Lira, is de deadline dit jaar vervroegd naar 31 mei.

Dat laat Lira weten in een bericht aan bij haar aangesloten freelance journalisten. Stichting Lira int onder andere geld bij bibliotheken, universiteiten en bedrijven, voor het uitlenen van journalistieke titels of het maken van kopietjes uit kranten en tijdschriften. Auteursrechthebbenden hebben recht op een kleine vergoeding voor iedere kopie die gemaakt wordt, of voor iedere keer dat een titel wordt uitgeleend. Omdat freelance journalisten meestal zelf het auteursrecht op hun werk hebben, int Lira die bedragen voor ze en keert ze eens per jaar uit.

Werkzaamheden spreiden
Als freelancers voor 31 mei opgave doen van werk dat ze in 2022 hebben gepubliceerd bij kranten, tijdschriften en vakbladen, krijgen ze die vergoeding nog dit jaar uitgekeerd. Freelancers die pas na 31 mei hun opgave doorgeven aan Lira, krijgen de vergoedingen waar ze recht op hebben volgend jaar. Bij het doorgeven van de opgave mogen freelancers ook nog werk opgeven dat ze in 2020 en 2021 hebben gemaakt, als ze dat nog niet hebben gedaan.

De deadline is om een aantal redenen vervroegd, laat Stichting Lira desgevraagd aan Villamedia weten. De belangrijkste reden heeft te maken met de groei die Lira in de laatste jaren heeft doorgemaakt. De stichting incasseert nu op meer plekken geld dan voorheen, waardoor de werkzaamheden beter verspreid moeten worden door het jaar.

Daarnaast hoopt de stichting door het vervroegen van de deadline ook eerder uit te kunnen keren. In eerdere jaren ontvingen freelancers hun vergoedingen van Lira in november of december. Dat zou vanaf dit jaar dus eerder in het jaar kunnen zijn. ‘Maar meteen een slag om de arm’, aldus Lira. ‘Het moment waarop wij kunnen verdelen hangt ook mede af van het moment waarop we incasso ontvangen.’

Bekijk meer van

Stichting Lira

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.