e learning nvj

— maandag 18 september 2017, 09:09 | 1 reactie, praat mee

Lira biedt freelancers nieuwe mogelijkheid voor extra inkomsten

Via auteursrechtenorganisatie Lira kunnen nu ook freelance journalisten in aanmerking komen voor een thuiskopievergoeding. Lira keert al jaren reprorechtvergoedingen aan freelancers uit voor artikelen in kranten en publiekstijdschriften. Dit is nu uitgebreid met zogenaamde thuiskopievergoedingen. Laatste wijziging: 18 september 2017, 09:12

Deze vergoedingen worden betaald uit de heffingen die fabrikanten en importeurs van harddiscrecorders, laptops, smartphones en - sinds 2015 - ook e-readers afdragen. Steeds vaker worden (digitale) kranten- en tijdschriftartikelen op deze apparaten gekopieerd. Daarom komen nu ook freelance journalisten voor de thuiskopievergoeding in aanmerking. Dat geldt niet alleen voor artikelen verschenen in kranten en publieksbladen, maar óók voor publicaties in educatieve, wetenschappelijke en vak-uitgaven. Lira roept freelancers op hun claim in te dienen voor hun publicaties uit de periode 2014 tot en met 2016.

Claims die vóór 30 september 2017 via de web-portal van Lira binnenkomen, kunnen nog dit jaar worden verwerkt en uitgekeerd.

Bekijk meer van

Recht Lira arbeidsrecht

Praat mee

1 reactie

Peter Olsthoorn, 18 september 2017, 16:00

He, he, na 15 jaar tevergeefs pogen via Lira en NVJ om de vergoedingen uit te breiden naar digitaal overnemen van artikelen, is het dan eindelijk zo ver gekomen; zij het via hardware. Als het voor die periode van doofheid met terugwerkende kracht geldt, kunnen een paar freelancers stoppen met werken voor geld ;-)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.