word studentlid

— maandag 8 februari 2016, 07:45 | 0 reacties, praat mee

Ziek is duur

Ziek is duur
© Truus van Gog

Het nieuwe ontslagrecht heeft zo zijn sympathieke kantjes: iedereen bij ontslag dezelfde ontslagvergoeding bijvoorbeeld. Niet meer het vreemde onderscheid tussen de route via de kantonrechter of via het UWV. Wel zo eerlijk, al is de vergoeding dan wel veel lager: grofweg een derde van de vroegere kantonrechtersformule. Laatste wijziging: 8 februari 2016, 10:04

Natuurlijk is dat een flinke meevaller voor de grotere werkgevers, die doorgaans voor de (duurdere) route via de kantonrechter kozen. Kleinere werkgevers zijn de Sjaak, want moeten nu opeens betalen bij een ontslag waar ze dat vroeger meestal voor nop realiseerden. Dat is zuur, maar wel eerlijk. Wat werkgevers veelal zuur, maar niet eerlijk vinden is dat de ontslagvergoeding nu ook verschuldigd is als het ontslag plaatsvindt na twee jaar ziekte. Eerst twee jaar doorbetalen zonder tegenprestatie, en dan bij vertrek na twee jaar ook nog eens een vergoeding betalen.

En toch heeft de wetgever gekozen voor langdurige loondoorbetaling èn vergoeding bij ontslag. De doorbetalingsverplichting zet de werkgever ertoe aan zijn best te doen de werknemer weer aan de slag te krijgen en zo te voorkomen dat hij na twee jaar ziekte in de WIA komt. En dat is gelukt. De jaarlijkse instroom in de WIA is in de afgelopen jaren gedaald van 100.000 tot onder de 40.000. Maar omdat de minister zich realiseert dat de langdurige loondoorbetaling voor kleine werkgevers wel een zware last is, is advies aan de SER gevraagd voor aanpassing daarvan.

Tja, maar nu die vergoeding na twee jaar ziekte. Vóór 1 juli 2015 waren werkgevers er als de kippen bij met een ontslag na twee jaar ziekte, maar nu worden werknemers gewoon in dienst gehouden om de transitievergoeding niet te hoeven betalen. De loondoorbetalingsverplichting stopt immers na twee jaar, dus de werknemer kost toch niks meer. De minister antwoordde op Kamervragen over deze ‘truc’, dat hij werkgevers die iemand alleen in dienst houden ter voorkoming van het betalen van de transitievergoeding ‘onfatsoenlijk’ vindt.

Maar ja, hoe erg is dat? De rechter lijkt maling te hebben aan dit fatsoen: een werkgever is niet verplicht na twee jaar ziekte tot ontslag over te gaan en onfatsoenlijk is niet hetzelfde als verwijtbaar. En de vergoeding kan alleen worden afgedwongen als het werkgeversgedrag verwijtbaar is. Dat de wetgever voor kleine werkgevers iets wil doen aan de langdurige loondoorbetalingsverplichting bij ziekte is niet zo gek. Daarmee loopt Nederland internationaal behoorlijk uit de pas, maar dat nieuwe wetgeving al zo onmiddellijk omzeild wordt, is misschien ook wel een aandachtspuntje.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.