website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Limburgse regionale omroep L1 terecht beboet om sponsoring

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in rechtszaak op donderdag 1 februari 2018, 15:20

Nieuws Regionale omroep L1 heeft terecht hoge boetes gekregen voor overtreding van de regels rond sponsoring van programma's. De rechtbank in Maastricht heeft de bezwaren van de omroep ongegrond verklaard.

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) legde L1 in 2015 in totaal 275.500 euro aan boetes op omdat in acht programma’s verkapte reclame werd gemaakt volgens de toezichthouder. Dat bedrag werd later verlaagd tot 239.000 euro.

Volgens het CvdM werden gezondheidsprogramma’s onterecht aangemerkt als educatieve programma’s en werden in een cultuurprogramma producten aangeprezen. Volgens L1 zijn de regels niet helder en mochten de programma’s gewoon worden gesponsord. De omroep nam ook, tegen de regels in, geld aan van het Bonnefantenmuseum, voor een programma over kunst dat daar te zien is. Het ging slechts om 375 euro per aflevering, maar het mag niet, oordeelt de rechter.

Verdere verlaging zit er wat de rechter betreft dus niet in. L1 reageert teleurgesteld op het vonnis van de rechter. “De uitleg over wat valt onder educatieve programma’s blijft teleurstellend”, reageert directeur Rob Stevens. “We gaan het vonnis goed bestuderen en bekijken daarna of er aanknopingspunten zijn om in hoger beroep te gaan.”

De omroep kan het besluit van de bestuursrechter nog aanvechten bij de Raad van State. Meer bij 1Limburg / De Limburger

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.