data als kans

— donderdag 1 oktober 2015, 18:48 | 1 reactie, praat mee

L1 in beroep tegen 275.500 euro aan boetes

De regionale zender L1 heeft van het Commissariaat voor de Media voor een aantal overtredingen in totaal 275.500 euro boete ontvangen. De Stichting Omroep Limburg gaat tegen alle boetes in beroep. Laatste wijziging: 2 oktober 2015, 08:53

De omroep krijgt onder meer drie maal een boete van 36.000 euro voor vermeende sponsoring in gezondheidsprogramma’s, 36.000 euro voor aandacht aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht en 45.000 euro voor de inhoud van de website L1Business. In totaal heeft het CvdM voor acht overtredingen boetes opgelegd.

De serie Big Benny op naar Ahoy is goed voor 45 mille aan boete, een aflevering van Limbourgeois 36.000 euro en A2 Actueel 5500 euro.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

gerrie coerts, 1 oktober 2015, 20:45

Een publieke omroep in een commerciële jas

L1 is net als de vele andere publieke regionale omroepen sterk afhankelijk van overheidssubsidies. In het geval van L1 gaat het daarbij om € 12 miljoen euro jaarlijks. Het subsidiebedrag van L1 is ongeveer 80% van de totale begroting. Daarbij halen ze nog enige miljoenen binnen van sponsoren en adverteerders.

Daarbij is L1 als publieke zender sterk gebonden aan de diverse wet- en regelgeving. Scheiding van nieuws en commercie is daarbij het belangrijkste.

Desondanks presteert de omroep het om steeds meer commerciële programma’s te maken waarbij bedrijven en instellingen geld betalen in ruil voor aandacht (van berichten op de website tot en met complete televisieprogramma’s en zelfs een businessclub waarbij bedrijven en instellingen € 1250 per jaar moeten betalen).

Het Commissariaat vindt dit fout. En wij natuurlijk ook als indiener van de klacht.

Wij zijn zeer blij met dit besluit van de toezichthouder. L1 is verworden tot een commerciële omroep in een publieke jas.

Nog 1 zaak. En dat gaat over de toekomst. We gaan er van uit dat al die programma’s waar boetes over zijn gegeven niet meer op de site, radio en televisie te zien zijn.
Gerrie Coerts, hoofdredacteur, oprichter en mede-eigenaar van WijLimburg.nl.
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.