banner festival 23

— woensdag 22 februari 2023, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Lezers vragen om lezersvragen

© Duco de Vries

Het lukt media steeds beter om gebruik te maken van de kennis en kunde van hun publiek. Zo trok tv-programma Pointer de regio in om onderzoek te doen naar onderwerpen die door inwoners van die regio worden aangedragen en ging ook NPO Radio 1 Hilversum uit. En bij De Correspondent staat ‘in gesprek gaan met leden’ zelfs in de taakomschrijving van journalisten.

Aan die groeiende lijst met voorbeelden is weer een mooie toe te voegen. Onder de noemer ‘EenVandaag Vraagt’ ging actualiteitenprogramma EenVandaag op zoek naar manieren om de consument vragen te laten stellen over nieuwsonderwerpen. In een paar maanden tijd leverde dat de redactie meer dan 20.000 vragen op. Dat zorgde niet alleen voor meer betrokkenheid van het publiek, maar leidde ook tot een aantal bijzondere inzichten.

Zo blijkt dat het publiek vooral vragen heeft bij onderwerpen die impact hebben op hun eigen leven en bij onderwerpen die onzekerheid met zich meebrengen. Maar de ervaring van EenVandaag liet ook zien dat consumenten sommige vragen juist niet stellen. Elger van der Wel, die de redactie van EenVandaag hielp bij het project, noemt als voorbeeld de term ‘grensoverschrijdend gedrag’. Daar ging het in de media veel over afgelopen jaar, maar wat die term nou precies betekent is het publiek vaak niet duidelijk. Toch vroeg het EenVandaag-publiek niet naar uitleg.

Des te belangrijker is het voor de journalistiek om ook zulke veronderstelde voorkennis uit te blijven leggen. En om, net als EenVandaag deed, in gesprek te gaan en te blijven met het publiek. Voelt dat als veel werk, doe het dan uit eigenbelang. Het onderzoek van EenVandaag liet immers ook zien dat juist artikelen die gemaakt waren op basis van ingestuurde vragen bovengemiddeld goed werden gelezen.

Bekijk meer van

EenVandaag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.