— vrijdag 16 augustus 2019, 11:39 | 0 reacties, praat mee

Lezers DPG-kranten vinden derde van berichten in krant gekleurd

Foto: Pixabay

Lezers van kranten van DPG Media (voorheen De Persgroep) vinden bijna een derde van de artikelen die in hun kranten verschijnen politiek gekleurd. Dat blijkt uit onderzoek van DPG Media, de TU Delft en onderzoeksbureau Tezol Market. Artikelen die lezers bestempelen als ‘partijdig’ worden bijna 2,5 keer zo vaak links of progressief genoemd als rechts of conservatief.

Voor het onderzoek zijn 776 artikelen bekeken. De artikelen waren afkomstig uit de Volkskrant (166 artikelen), Trouw (140 artikelen), het Algemeen Dagblad (133 artikelen), Het Parool (121 artikelen) en de regionale ADR-kranten, BN De Stem, Brabants Dagblad,  De Gelderlander, De Stentor, Eindhovens Dagblad, Tubantia en PZC, (samen 206 artikelen). Verhalen die zowel in de regionale kranten als het AD verschenen, zijn in het onderzoek alleen geteld bij de artikelen van het AD.

Deelnemers aan het onderzoek (hier in te zien (PDF)) waren allemaal abonnee van een van de DPG-kranten. Zij krijgen bij deelname een aantal pagina’s uit een krant te zien. Op de pagina’s konden ze verhalen selecteren die ze hadden gelezen. Per geselecteerd artikel beantwoorden ze vervolgens drie vragen. Daarbij gaven de lezers aan hoe partijdig ze het verhaal vonden, welke politieke kleur ze het verhaal toe zouden kennen en waarom ze het verhaal partijdig vonden. Daarnaast werd hen gevraagd hun eigen politieke voorkeur in te vullen.

Meer links dan rechts
Artikelen van Tubantia werden het vaakst als politiek gekleurd bestempeld (ruim 41 procent), terwijl lezers verhalen in BN De Stem het minst vaak gekleurd vonden (17,65 procent). Het aantal aantal artikelen dat per regionale ADR-titel aan lezers is voorgeschoteld is echter klein (enkele tientallen), waardoor er een vertekend beeld kan ontstaan.

Bij landelijke kranten vonden lezers artikelen in de Volkskrant het vaakst gekleurd (ruim 27 procent). De verschillen met de andere landelijke kranten zijn niet groot: bij Trouw vonden lezers 25 procent van de berichten gekleurd, bij het AD was dat ruim 24 procent. Bij Het Parool – een vreemde eend in de bijt omdat het geen landelijke krant is, maar ook niet onder ADR valt – vonden lezers bijna 29 procent van de artikelen politiek gekleurd.

Gevraagd naar hun eigen politieke voorkeur identificeerden abonnees van de DPG-kranten zichzelf het vaakst als links. Bijna de helft van de abonnees vindt zichzelf links, terwijl bijna een derde van zichzelf beoordeelt als zijnde in het midden van het politieke spectrum. Bijna 20 procent identificeert zich als rechts.

Bekijk meer van

DPG Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.