— dinsdag 6 december 2022, 10:20 | 0 reacties, praat mee

Letland trekt licentie van Russisch oppositietelevisiekanaal in

De redactie van TV Rain/Dozjd in Rusland in 2021 - © AP / Denis Kaminev

De regering van Letland heeft de licensie van het Russische televisiekanaal TV Rain ingetrokken naar aanleiding van een oproep van een presentator om de Russische militairen in Oekraïne te steunen met beter materieel. Volgens de hoofdredacteur gaat het om een misverstand, maar het kwaad is al geschied. Laatste wijziging: 7 december 2022, 09:19

De autoriteiten in Letland lieten aan persbureau Reuters weten de licentie van het televisiekanaal in te trekken wegens ‘bedreigingen voor de nationale veiligheid’. Ook krijgt het televisiestation een geldboete van 10 duizend euro omdat er in een uitzending een kaart van Oekraïne zichtbaar was waarop het Krim-schiereiland afgebeeld was als Russisch grondgebied. Ook sprak een presentator van ‘ons leger’ als het ging om het Russische leger. De presentator is daarna op staande voet ontslagen.

De Letse minister van defensie ging nog een stapje verder en suggereerde dat de journalisten van TV Rain het land uitgezet moeten worden. Tegenover The New York Times zegt een correspondent van het televisiestation in Londen: ‘We hebben nu geen enkele rechten in Rusland, en geen enkele rechten in Europa’.

‘We zullen ons werk via YouTube voortzetten’, laat het televisiestation weten in een tweet. ‘We beschouwen alle beschuldigen aan ons adres als oneerlijk en absurd.’ TV Rain had tot voor kort een Letse televisielicentie, maar de redactie van het televisiestation werkt grotendeels vanuit Amsterdam. Villamedia sprak onlangs met televisiepresentator Mikhail Fishman, die vanuit Amsterdam werkzaam is voor TV Rain.

Bekijk meer van

TV Rain Letland Dozjd

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.