training eu starters

— vrijdag 24 januari 2014, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Les over hoe het niet moet

Dat de Nederlandse journalistiek heeft gefaald tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog wisten we al. Maar nu heeft Louis Zweers het in zijn gedegen proefschrift ‘De gecensureerde pers’ allemaal haarfijn beschreven. Als les over hoe het niet moet. Laatste wijziging: 1 april 2014, 13:07

De meeste Nederlandse journalisten in – toen nog – Nederlands-Indië waren tegen de in 1945 uitgeroepen Republiek en liepen aan de leiband van voorlichters. Chris Scheffer van de NRC was een uitzondering maar hij werd gedwongen ontslag te nemen. Het Parool, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en De Waarheid waren tegen de oorlog, maar zij vormden een minderheid. Onafhankelijke oorlogsreportages werden nauwelijks gemaakt. De buitenlandse pers ging professioneler te werk maar dat had geen invloed op de publieke opinie in Nederland.

Vreemd is dat Zweers ook van censuur spreekt als legervoorlichters niet al hun beeldmateriaal (mogen) publiceren. Die geheimzinnigheid kun je afkeuren, maar het is geen censuur. Daarvan is pas sprake als de overheid publicaties van een vrije pers verbiedt. Maar de meeste media lieten zich vrijwillig misleiden of deden aan zelfcensuur. Tijdens de heftige guerrilla in 1949 schitterden ze zelfs door afwezigheid.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.