training eu starters

— vrijdag 15 juli 2011, 09:20

Leo Davidson (1927-2011): every inch a gentleman

Laatste wijziging: 15 juli 2011, 11:21

Zonder dat ik ook maar iets over hem wist, was Leo Davidson al op de middelbare school mijn gedroomde voorbeeld. Begin jaren zestig, ‘s ochtends na het radionieuws van acht uur was er bij de AVRO altijd wel een bijdrage van de correspondent van het Algemeen Dagblad in London. Dat was het toch wel helemaal: vanuit zo’n wereldstad stukken schrijven voor je krant en dan ook nog een beroemde commentator op de radio. Want wie kende het niet, dat vertrouwde bronzen stemgeluid in zijn vaste afkondiging: “Leo Davidson, correspondent van het Algemeen Dagblad…..London”.

Een gedragen stem, die het beeld opriep van een imposante, rijzige gestalte. Maar dat viel behoorlijk tegen toen ik een jaar of vijftien later als jong AD-verslaggever ‘mijn’ collega Leo Davidson voor het eerst in levende lijve ontmoette. Toen hij werd teruggeroepen naar Rotterdam om er toe te treden tot de hoofdredactie. Een frêle, wat bedeesde man, klein van stuk. Beschaafd en onmiskenbaar Engels in zijn hele doen en laten.

Achteraf ook weer zo’n toonbeeld van de klassieke fout op krantenredacties om je beste schrijvers in het management te benoemen en zo hun echte talent om zeep te helpen. Leo was niet zo van de cijfertjes en de budgetten en bovendien veel te aardig om een strenge baas te zijn. Daar hebben wij als verslaggevers ook schaamteloos misbruik van gemaakt, want Leo kon slecht nee zeggen. Dus hoefde je niet zó je best te doen om zijn fiat los te peuteren voor een leuke buitenlandse reportage.

Als het om taal ging was Leo Davidson een kunstenaar en met het bijspijkeren van beginnende, maar ook gevorderde collega’s, heeft hij heel wat journalisten naar een beter niveau gebracht.

Hij was alweer bijna een kwart eeuw met pensioen, toen Leo Davidson 12 juli thuis in Krimpen aan den IJssel op 84-jarige leeftijd overleed. Een vakman van de oude stempel, loyaal aan zijn krant tot in al zijn vezels, veel te aardig en altijd every inch a gentleman.


Willem Ammerlaan
oud-hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.