— donderdag 6 mei 2010, 10:23 | 1 reactie, praat mee

‘Leidraad Raad niet te strak toepassen’

De leidraad van de Raad voor de Journalistiek moet niet te strak worden toegepast. Belangrijker is de omstandigheden te wegen waaronder een publicatie tot stand is gekomen. Ook het medium dat publiceert telt. ‘In NRC Handelsblad kan meer dan in het Reformatorisch Dagblad’, zegt Victor Lebesque, de nieuwe voorzitter van de Raad voor de Journalistiek in een interview met Villamedia magazine. Laatste wijziging: 6 mei 2010, 12:48

Lebesque hecht veel waarde aan fatsoen. ‘In dat verband zou ik de vrijheid van de columnist nog wel eens onder de loep willen nemen. Columnisten moeten hun vrijheid hebben. Maar is kwetsen altijd nodig? Is daar een maatschappelijk belang bij? Je hebt het recht om te kwetsen, maar daar kun je dus ook misbruik van maken. In voorkomende gevallen vind ik dat de Raad daar naar zou moeten kijken.’

Met het aantreden van Lebesque gaat de Raad ook anders werken. Zo is het nu mogelijk om bepaalde klachten niet te behandelen en is er de mogelijkheid tot revisie.

Lebesque hoopt dat daarmee media als NOVA, Elsevier en RTL Nieuws terugkeren naar de Raad. En hij gaat daar ook een beetje van uit. ‘Het is kinderachtig om weg te blijven. Je kunt er blijkbaar niet tegen dat er ook wel eens een negatief oordeel over je handelen wordt geveld. Maar er is beweging in de zaak. Binnenkort is er een bijeenkomst met degenen die niet meedoen en daarna wordt er een hapje gegeten. Dat geeft al aan dat de verhoudingen zo slecht nog niet zijn.’

Lees het hele interview in Villamedia magazine.
Heeft u geen abonnement, sluit dat hier af of koop een los nummer.

Bekijk meer van

Raad voor de Journalistiek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Micha Kat, 7 mei 2010, 04:24

‘In NRC Handelsblad kan meer dan in het Reformatorisch Dagblad’
Ja, dat hebben we de afgelopen jaren duidelijk gezien: politici kunnen worden gekoppeld aan de Holocaust, enquetes kunnen worden vervalst, correspondenten kunnen jaar in jaar uit verhalen uit hun duim zuigen, redacteuren kunnen bijklussen voor de Staat, enz. enz. Wellicht moet Lebesque als deze ‘privileges’ voor NRC officieel vastleggen in de zogeheten MOU, Memorandum Of Understanding.
Ik heb zelf trouwens gezien hoe extreem partijdig pro-NRC de oude Raad reeds was in de zaak Het Vrije Volk/NRC Handelsblad toen de ‘kwaliteitskrant’ opnieuw een carte blanche kreeg van de Raad te demoniseren.
Tot slot: NRC Handelsblad is dankzij de consequente Euro-propaganda een van de hoofdschuldigen van de economische ineenstorting waar we thans mee te maken hebben. Ziehier de verwoestende gevolgen van corrupte journalistiek.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.