word studentlid

— woensdag 18 maart 2020, 08:41 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: leger begint weer een smaadzaak tegen journalisten

Myanmar: leger begint weer een smaadzaak tegen journalisten
Ook in de voormalige hoofdstad Yangon is er dreiging van het coronavirus. De persvrijheid in Myanmar staat al jaren onder druk.

In Myanmar is opnieuw een journalistieke organisatie aangeklaagd wegens smaad. Een hoge militair doet de onafhankelijke nieuwssite The Irrawaddy en hoofdredacteur Ye Ni een proces aan vanwege verslaggeving over de strijd tussen het leger en opstandelingen in de provincie Rakhine. Laatste wijziging: 18 maart 2020, 08:45

Vorige week werd persbureau Reuters om soortgelijke redenen aangeklaagd, toen het de dood van twee Rohingya moslimvrouwen toeschreef aan het leger. De legertop stelt dat de vrouwen zijn gedood door strijders van de zogeheten Arakan Army.

De rechtszaak tegen The Irrawaddy dient later deze maand. Hoofdredacteur Ye Ni is na betaling van tien miljoen Myanmarese kyat (bijna 6400 euro) op borgtocht vrij. Indien veroordeeld, kan hij twee jaar de gevangenis indraaien.

Tegenover persvrijheidsorganisatie CPJ zegt Ye Ni dat hun journalistiek alleen het lijden in een conflictgebied wil belichten. ” We zullen onze rechten en de persvrijheid onder de wet verdedigen”, stelt hij. Ook Reuters zegt achter hun berichtgeving te blijven staan.

CPJ zegt dat Myanmar alleen serieus te nemen valt als democratie, deze intimidatie van de vrije media moet stoppen en journalisten de activiteiten van het leger zonder sancties moeten kunnen verslaan.

Bekijk meer van

Reuters Myanmar

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.