— woensdag 18 maart 2020, 08:41 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: leger begint weer een smaadzaak tegen journalisten

Ook in de voormalige hoofdstad Yangon is er dreiging van het coronavirus. De persvrijheid in Myanmar staat al jaren onder druk.

In Myanmar is opnieuw een journalistieke organisatie aangeklaagd wegens smaad. Een hoge militair doet de onafhankelijke nieuwssite The Irrawaddy en hoofdredacteur Ye Ni een proces aan vanwege verslaggeving over de strijd tussen het leger en opstandelingen in de provincie Rakhine.

Vorige week werd persbureau Reuters om soortgelijke redenen aangeklaagd, toen het de dood van twee Rohingya moslimvrouwen toeschreef aan het leger. De legertop stelt dat de vrouwen zijn gedood door strijders van de zogeheten Arakan Army.

De rechtszaak tegen The Irrawaddy dient later deze maand. Hoofdredacteur Ye Ni is na betaling van tien miljoen Myanmarese kyat (bijna 6400 euro) op borgtocht vrij. Indien veroordeeld, kan hij twee jaar de gevangenis indraaien.

Tegenover persvrijheidsorganisatie CPJ zegt Ye Ni dat hun journalistiek alleen het lijden in een conflictgebied wil belichten. ” We zullen onze rechten en de persvrijheid onder de wet verdedigen”, stelt hij. Ook Reuters zegt achter hun berichtgeving te blijven staan.

CPJ zegt dat Myanmar alleen serieus te nemen valt als democratie, deze intimidatie van de vrije media moet stoppen en journalisten de activiteiten van het leger zonder sancties moeten kunnen verslaan.

Bekijk meer van

Reuters Myanmar

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.