word studentlid

— vrijdag 29 september 2017, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Frits van Exter: Discretie was geen optie in de kwestie-Garschagen

Frits van Exter: Discretie was geen optie in de kwestie-Garschagen
© Truus van Gog

Hoe pijnlijk ook, het onderzoek van de NRC-redactie naar de beschuldigingen tegen haar correspondent in China, maakt duidelijk wat er bij mores op het spel staat: het vertrouwen. Laatste wijziging: 30 oktober 2017, 10:12

Op 21 september meldde de hoofdredactie dat Oscar Garschagen (64), ‘ernstige fouten’ heeft gemaakt en daarmee ‘het vertrouwen (heeft) geschaad dat de redactie en de lezer in hem stelden’. Hij zal tot zijn pensionering niet meer voor de krant schrijven.

Volgens een voorlopig onderzoek (inmiddels definitief onderzoek, pdf) van de krant heeft hij in de afgelopen twee jaar steken laten vallen in het gebruik van bronnen, in citaten en beschrijvingen. De correspondent heeft in enkele gevallen geput uit andere media zonder bronvermelding. Daarmee heeft hij de interne regels van NRC overschreden.

Veel collega’s, ook buiten de redactie, reageerden geschokt. Garschagen heeft een enorme staat van dienst als correspondent (Brussel, Washington, Tel Aviv en de laatste tien jaar Shanghai). Sommigen keerden zich ook tegen de hoofdredactie. Zij menen dat de vergrijpen te licht zijn voor zo’n harde, openbare bestraffing. Hij had zich misschien wat vrijheden veroorloofd, maar welke journalist heeft dat nooit gedaan?

NRC heeft het interne onderzoek online gepubliceerd. Het is ongemakkelijk leesvoer, ook door de details over de gemoedstoestand van de correspondent: het werk op zijn moeilijke post viel hem steeds zwaarder, hij zag op tegen zijn pensionering, was vermoeid en somber, maar wilde bewijzen dat hij het nog kon.

Natuurlijk roept dat ook, nog onbeantwoorde, vragen op over de verantwoordelijkheid van de redactie. Maar met de kanttekening dat ik niet over andere bronnen dan NRC beschik, vraag ik me af of de hoofdredactie een andere keuze had.

Discretie was geen optie: de Chinese assistent van de correspondent had zijn aanklacht online gepubliceerd in het Chinees en Engels. Aanvankelijk stelde de hoofdredactie zich achter het verweer van Garschagen tegen de rancuneuze assistent op. Maar toen hij gedetailleerd volhield en twee andere media zich ook met klachten meldden, moest het draaiboek voor crisismanagers in werking treden: onderzoeken, maatregelen nemen, volledig en publiekelijk verantwoording afleggen.

De hoofdredactie draagt niet alleen verantwoordelijkheid voor de in opspraak geraakte redacteur, maar ook voor de gehele redactie, de reputatie van de krant en de relatie met de lezers. Wie dagelijks anderen ter verantwoording roept, kan het zich niet veroorloven om zichzelf met de mantel der liefde te bedekken. Straffe maatregelen dienen intern ook als waarschuwing en zijn extern voorwaarde voor het begin van herstel van vertrouwen.

En het is misschien pijnlijk om te lezen, maar de verklaring die Garschagen zelf geeft voor zijn gedrag, wekken ook begrip en mededogen op. En natuurlijk de vraag: kan mij zoiets ook overkomen? Of is dat zelfs wel eens gebeurd?

TIPS

- Maak een verhaal niet mooier dan het is.
- Besef wat het wereldwijde web betekent: iedereen kan kennis nemen van je werk en reputaties gaan online snel kapot.
- Lukt het niet om citaten leesbaarder te maken zonder afbreuk te doen aan hetgeen gezegd is, parafraseer ze dan liever.
- Leg de lat voor je zelf zo hoog dat je er overheen kunt springen.
- Lees de berichten en het onderzoek (pdf) in NRC
- Lees ook de kritiek daarop van Marc De Koninck, journalist en ex-correspondent in Den Haag, Brussel en Washington voor de toenmalige VNU-dagbladen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.