PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 20 mei 2015, 10:37 | 0 reacties, praat mee

Kwajongens met een gouden pen

Rondom ’t Lieverdje aan het Amsterdamse Spui staan oude en nieuwe journalistieke rebellen hard te drinken. Mark Koster en fotograaf Frank Groeliken waren er bij. Laatste wijziging: 1 september 2015, 15:13

’We hebben gewonnen’, grinnikt Annabel Nanninga, provocatiedame van het conservatieve blog Jalta. Rondom ’t Lieverdje aan het Amsterdamse Spui oreren niet langer zweefprovo’s, maar staan nieuwetijdse rebellen hard te drinken.

Het zijn de vrienden van Arthur van Amerongen en tekenaar Gabriël Kousbroek. Het duo lanceert een bundel Volkskrant-columns die door hoofdredacteur Phillippe Remarque wordt omschreven als een boek vol ’Herman Brood verhalen’. ’Zaken waar de lezers van de krant graag over lezen, omdat ze die zelf niet meemaken’, zegt hij met zelfspot.

Net als Brood hebben de mannen het talent om ogenschijnlijk verschillende journalistieke bloedgroepen samen te drijven op een paar vierkante grachtengordelmeters zonder dat de VN hoeft in te grijpen.

Telegraaf’s Rob Hoogland praat met Sylvia Witteman van de Volkskrant, en advocaat Theo Hiddema filosofeert in bijzijn van actrice Carine Crutzen dat het tijd wordt lekker links te worden nu iedereen ineens liberaal is. ’Gezellig met de socialistische jeugdclub op stap’, zegt hij ironisch.

Ook aandoenlijk om te zien is dat de nieuwe hoofdredactie van Nieuwe Revu probeert het columnistenstel een aanbod te doen dat de chefjes zelf moeten weigeren. Kousbroek: ’Ze boden 450 euro per tekening en 30 cent per woord. Een schitterend aanbod. Dus wij gingen akkoord, maar daar kwamen de heren op terug.’

De zon gloeide en er was biertoevoer uit het keldertje van het Nieuwscentrum, terwijl er op het plein toch echt een verbodsbord waarschuwde dat er geen alcohol gedronken mocht worden. En zo waaierde de anarchistische geest van columnist Henri Knap, die het figuur ’t Lieverdje voor het eerst opvoerde in zijn stadskroniek in het Parool, uit over Mokum. ’t Lieverdje was een kwajongen met een gouden hart, zoals u weet. Deze kwajongens hebben vooral een gouden pen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.